Rundveehouderij

Achtergrond 257 x bekeken

Dagboek Nicaragua (slot)

Drie jonge Overijsselse boeren gaan 14 dagen naar Nicaragua om landbouwprojecten te ondersteunen. Op Boerderij.nl doen ze hun verslag.

Zaterdag 25 oktober

Tijdens een tweede bezoek aan de Unag-markt hebben we een boerin mogen interviewen. In het gesprek kwam naar voren dat het Unag-lidmaatschap de mensen geen windeieren heeft gelegd. Vooral hun marktsituatie is sterk verbeterd. Voorheen werd hun mais, bonen en melk af huis aan handelaren verkocht. Recent hebben ze zich aangesloten bij de boerenmarkt in Juigalpa. Het gaat zeer goed, rond 09.30 uur had haar kraam al bijna leeg verkocht. Haar glunderende ogen spraken boekdelen.

Lokale zoo

We konden Juigalpa niet verlaten zonder een bezoek aan de lokale Zoo. Op enkele hectares aan de rand van het stadje huisden de meest uiteenlopende diersoorten. Opvallend was een kleurrijke gier, die gezien wordt als de koningsgier aan wie zijn soortgenoten zeer onderdanig zijn.
Misschien weerspiegelde dit verhaal ook een beetje de historie van Nicaragua. Lang heeft het land in onzekerheid geleefd vanwege binnenlandse politieke spanningen. Een naam die hierbij veelvuldig genoemd wordt is: ‘Somoza’. De familie Somoza wist het land decennialang te regeren. De Somoza’s waren uitermate corrupt en dictatoriaal.

Zondag 26 oktober

Voor dag en dauw vertrekken we richting de hoofdstad Managua.
Na alle gaten, poelen en hobbels van de afgelopen dagen was het een genot eindelijk weer eens over een redelijk vlakke asfaltweg te rijden. Onze reisgids leidde ons naar de stad van de bloemen: Masaya. Deze stad is vooral bekend vanwege haar omringende vulkanen en de grote souvenirmarkten. We kunnen hier dan ook even flink inkopen doen voor het thuisfront.

Zusterstad van Nijmegen

Veel spulletjes herinneren aan de tijd vóór de Spanjaarden, waarin het land bewoond en bewerkt werd door indianenstammen. Het is zelfs aan de gelaatstrekken van de mensen te zien dat deze enigszins verschillen van de mensen in Juigalpa, ondanks de geringe afstand van 200 km. Leuk detail is dat Masaya tevens de zusterstad is van Nijmegen.

Oudste stad van Midden-Amerika

We vervolgens onze weg en rijden door de stad Granada, de oudste stad van Midden-Amerika (1562). Granada bevindt zich tussen de twee grote meren van Nicaragua. Een ogenblik later zien we het geheel in een adembenemend uitzicht.
De Spanjaarden beschouwden het meer van Nicaragua vroeger als deel van de Atlantische oceaan. Dat is niet zo vreemd want we hebben het hier over een oppervlak dat groter is dan het IJsselmeer. Gelukkig kan het meer dienst doen voor de drinkwatervoorziening, het is een zoetwatermeer. Momenteel wordt door de overheid flink geïnvesteerd om via pompsystemen en toevoegingen het drinkwater aan te kunnen leveren in omringende steden, waaronder Juigalpa.

Afscheid, terugzien en vooruitkijken

Tijdens het vallen van de nacht komen we aan in de hoofdstad Managua.
We kunnen nog net een paar uurtjes slaap meepikken want om 4.00 u in de vroege ochtend worden we al op de luchthaven verwacht voor vertrek.
Vroeg in de ochtend nemen we afscheid van onze gids Evir en chauffeur Felix.
Ze hebben ons uitstekend begeleid tijdens onze missie in Nicaragua.
We hebben heel veel indrukken opgedaan. De lokale bevolking heeft ons erg gastvrij ontvangen, Nederlanders zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen!
Nicaragua is opgekrabbeld uit een moeilijke tijd van burgeroorlogen.

Graag Nederlandse hulp

Binnen de Nicaraguaanse landbouw en landbouworganisaties hebben we veel goede wil geconstateerd, maar het verschil in technologische ontwikkeling met de West-Europese landbouw is nog groot. Als werkgroep Nicaragua van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) willen we in de nabije toekomst actief invulling gaan geven aan de rol van gesprekspartner en vraagbaak van onze jonge collega’s in Nicaragua. We hebben gemerkt dat hier duidelijk behoefte aan is. Men wil graag meer kennis vergaren over Nederlands ervaring met zaken als beweiding, kunstmatige inseminatie, graanopslag, organisatiestructuur en het vermarkten van producten. Daarnaast is het ook zeer interessant om als werkgroep op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij onze nieuwe ‘vrienden’ aan de andere kant van de wereld. Kortom, het is een geslaagde missie geweest, en mét toekomstperspectief!

Foto

Drie jonge boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.