Rundveehouderij

Achtergrond 437 x bekeken 6 reacties

Opa gaat niet met pensioen

Na zijn 65e lekker golfen? Musea bezoeken, lange fietstochten maken of langs het strand lopen? Daar maak je een boer niet blij mee. Die wil eigenlijk maar één ding…..blijven werken.

Meestal als ik bij een boer op bezoek ben, ga ik ook even mee de stallen in of het land op. Niet zelden tref ik dan Opa. Opa is de vader van de boer. Hij is allang uit de maatschap, woont niet zelden in het dorp, maar komt elke dag nog helpen. Het erf aanvegen, iglo’s schoonmaken, de moestuin bijhouden, een hek repareren en soms wat trekkerwerk.

Ik vraag wel eens of Opa na al die jaren noeste arbeid niet liever zijn rust wil nemen. Lekker kalm aan de krant lezen en mooie fietstochtjes maken. Daar moet Opa meestal om lachen. Nee, dat wil hij niet. Daar vindt hij namelijk niks aan. En op vakantie? Ik zou je danken. Niksdoen vindt hij helemaal niet leuk. Veel liever doet hij nog wat op het bedrijf. Dat is leuk en nog nuttig ook.

Oma zie ik zelden. Zij komt af en toe nog wel koffiedrinken, maar verder heeft ze letterlijk en figuurlijk afstand genomen van het bedrijf. Voor Opa ligt dat moeilijker. Hobbies heeft hij vaak niet want het bedrijf is zijn hobby. Hij komt dus met plezier helpen en meestal is die hulp meer dan welkom.
Als ik Opa vraag wanneer hij met pensioen denkt te gaan, hoeft hij meestal niet lang na te denken. Pensioen? Nooit!

Hoe zou de volgende generatie dat doen?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Margreet je kijk niet verder dan dat je wil dat je neus lang is. Wat je beweer te zien is het beeld dat je wil zien. Het beeld van Opa geen hobby's heeft? Wa t dacht je van Fietsen, zingen, zowel solo als met een koor en dammen. Dat Oma zo af en toe koffie drinkt, en afstand nemen? Daar heeft ze geen tijd en zin in, want ze is liever in de tuin bezig om van bloemen en planten te genieten. Verhuizen van de boerderij? Deen de voorgaande generaties niet, waarom zij dan wel? Bovendien met meerdere generaties in het zelfde huis wonen is veel gezelliger dan apart of alleen te wonen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Helemaal niks doen is voor vele ouderen niks. Sommige doen een tuintje huren of zoiets dergelijks.
  Dus welke oudere zit thuis en doet niks? Er is gewoon geen verschil, behalve dat hij bij zijn zoon,dochter bezig kan wat te doen. Waarom niet?

 • no-profile-image

  kenner

  Wat een onzin ;....

  Zie eigenlijk echt nooit wat interessants in je weblogs , zo altijd met de nodige dosis kritiek op de "boeren en boerinnen" kammen .

 • no-profile-image

  Boer

  Dit verhaal komt mij heel bekend voor, mij vader helpt mij ook nog elke dag mee. Werken is zijn lust en leven. Het speelt denk ik ook wel mee dat het vroeger een andere tijd was, veel werken en nooit geen vakantie. Ik ben niet iemand die heel mijn leven wil door werken, er is meer in het leven .

 • no-profile-image

  Riccy Focke

  Hoi Margreet,
  Een tijdje terug vroeg ik je al es om een artikel te mogen opnemen in onze website.
  Komen al je webblogs eigenlijk op het web? "Vader is onmisbare hulp " is weer een sterk stuk.
  Wanneer komt dit online?
  Mag ik een linkje maken?

 • no-profile-image

  Henk

  @ W. Zandbergen;

  Toch is dit het beeld wat ik hier om ons heen ook zie. Sterker nog; ik ken bijna geen enkele pensionada die NIET dagelijks naar het bedrijf van zijn of haar zoon gaat. Mits de gezondheid het toelaat he.
  Maar over dat "gezellig" met meerdere generaties in 1 huis wonen.... nou dank je! Moet er niet aan denken om met pa, moe, opa, oma etc... onder 1 kap te wonen!! Lijkt me nie eens gezond. Hoop bemoei en gezanik kriede dr van!
  Je moet mekaars schoorsteen niet kenne zien roken!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.