Rundveehouderij

Achtergrond 170 x bekeken

Internationale zuivelmarkt opgeschud

Verschillende zuivelnoteringen zijn de afgelopen week verder in prijs gedaald. Verse boter werd €5 per 100 kg goedkoper wat een prijs maakt van €237 per 100 kg. Ook volle melkpoeder daalde met €4 en kwam uit op een niveau van €242. De prijs van magere melkpoeder bleef gelijk terwijl magere melkpoeder en weipoeder €2 duurder werden.
De prijsdalingen van boter en volle melkpoeder en de opleving van de prijzen voor melkpoeder hebben volgens marktdeskundigen niets of weinig te maken met het Chinese melamineschandaal. De grondstofprijzen staan al lange tijd onder druk door vraaguitval door de hoge zuivelprijzen van vorig jaar. Verschillende fabrikanten maken nu bijvoorbeeld gebruik van plantaardige olie in plaats van zuivelproducten. Bovendien zijn de voorraden nog groot. Wel is de mondiale zuivelmarkt ontregeld door de melamine-affaire. Voor export van producten worden te pas en te onpas verklaringen gevraagd, terwijl er over meetmethoden en de interpretatie daarvan onduidelijkheid is. Ook over de definitie ‘zuivelproduct’ is nog onenigheid.
Chinezen kijken rond
De komende tijd kan de melamine-affaire de mondiale zuivelstromen wel gaan beïnvloeden. Chinese inkopers zijn aan het rondkijken voor nieuwe leveranciers, onder andere in de EU. Bij verschillende exportbedrijven zijn offertes opgevraagd. Nieuw-Zeeland wordt bij de zoektocht van de Chinezen overigens overgeslagen, waarschijnlijk door de link tussen dat land en het melamineschandaal. Als de vraag naar zuivelproducten in Azië niet te veel inzakt zullen nieuwe productstromen op gang komen. Laat de Aziaten zuivel massaal links liggen dan zullen Europese exporteurs er minder of niets van merken.
Financiële crisis
Een andere factor die waarschijnlijk meer invloed heeft op de prijsontwikkeling van de zuivelgrondstoffen komende tijd zijn de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis en daaruit volgende economische groeivertraging. Volgens het Productschap Zuivel zet deze een rem op de afzetmogelijkheden voor zuivelproducten. Bovendien wordt de markt voor bulkgrondstoffen steeds meer gedomineerd door Amerikaanse export. Vanwege de valutakoersen heeft de VS belangrijke posities verworven.

Prognose

Boterprijs blijft onder druk, melkpoeder kan in prijs stijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.