Rundveehouderij

Achtergrond 179 x bekeken

Kolf rijpt, restplant blijft achter

In het Zuiden wordt volop gehakseld. De droge stof in de korrel nadert op de maisproefvelden in Dronten en Ommen de oogstgrens van 55 procent.

Op het proefveld in Dronten steeg de droge stof in de korrel afgelopen week met 8 procent, in Ommen ging het met 4 procent iets minder vlot. In het Zuiden is de maisoogst nu in volle gang. In het Noorden en Oosten begint de oogst op gang te komen.

Probleem bij de oogst blijft de restplant. Door de regelmatige neerslag blijft de plant groen. In het Oosten begint het ondereind nu wel iets te verkleuren, maar hard gaat het niet. Het droge stofpercentage verandert nauwelijks of daalt zelfs weer. De groene plant is te oogsten, maar dan moet de haksellengte iets vergroot worden. Bij de normale haksellengte komt er bij het inkuilproces te veel perssap vrij.

Actuele drogestofcijfers »

Drogestofcijfers vorige week »

Afrijping van mais in het oog »

Zo wordt het drogestofgehalte bepaald »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.