Rundveehouderij

Achtergrond 314 x bekeken

Eind aan groei

Geen nieuw contract. Dat is hard. Maar snoeien is voor de sector bitter nodig.

Ieder die de vleeskalversector kent, voelde het aankomen. De VanDrie Group, met in zijn kielzog Denkavit, gaat opnieuw snijden. Alle bestaande contracten worden afgewerkt. Bij de verlenging valt het zwaard van Damocles: de contracten bij mesters met de slechtste technische resultaten worden niet verlengd.

Zo nam het concern in 2005 afscheid van 25.000 contractplaatsen. Aantallen noemt VanDrie dit keer niet, maar het zullen er meer zijn dan in 2005, toen de onderneming vooral een signaal wilde afgeven dat overproductie dreigde. „De ene week stoten we 4.000 plaatsen af, de andere week misschien geeneen”, aldus directielid Hennie Swinkels. Met 26 weken keer 1.500 plaatsen zit je al snel aan 40.000 plaatsen.
De nu volgende sanering wordt een ijzig koude voor de mesters die geen contractverlenging krijgen. De banken ontvangen deze ondernemers met de slechtste resultaten niet met open armen. Ook andere integraties hebben deze keer geen trek in extra omzet, want elke kilo kalfsvlees betekent zo’n twee kwartjes verlies. Ze zullen eerder zelf ook bedrijven afstoten om het verlies te beperken. Dus voor de getroffen mesters is het: geen nieuw contract, geen vrije mester. Dan is het einde oefening. En dat is hard.

Toch is het voor de sector goed dat er actie komt en dat de marktleider die opnieuw inzet. Sanering maakt een sector gezond. Kijk naar de varkenshouderij. Wie nu nog varkens heeft, heeft toekomst, en dat was in 1999 heel anders. De sector is kleiner, maar sterk. Hetzelfde wacht de kalverhouderij: eerst krimpen, dan sterker terug. Maar het is wel een einde aan de groei.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.