Rundveehouderij

Achtergrond 274 x bekeken

Kortetermijngewin

Ondanks blauwtong is weer te keuren. Een enting is op komst.

De keuringen kunnen eindelijk weer doorgaan met deelnemers uit het hele land. De keuring van het Charolais- en Limousinstamboek in Putten was een waar feest. Goed georganiseerd, prima ambiance. Maar jammer dat niet meer gekeurd wordt tijdens een paardenfestival, zoals in voorgaande jaren.

De paardenliefhebbers namen meestal wel even de veekeuringen mee, en betere reclame voor de rassen was niet mogelijk. Want je keurt dan niet alleen maar voor de incrowd, nee, burgers zien ook de liefde voor het vak, en krijgen misschien tegelijk wat beter zicht op dat bruine en witte vee dat steeds meer de weiden bevolkt.

Lang was er door blauwtong twijfel of wel gekeurd kon worden. Dat probleem lijkt steeds kleiner te worden. Voor de komende jaren lijkt een enting op komst. In de EU is al geregeld dat een enting geen handelsblokkade zal opleveren in de EU-markt, waar nagenoeg alle rundvee en zijn vlees wordt afgezet. Toch is de stemming die rond die enting heerst, te positief.

Natuurlijk is het goed dat Intervet een entstof ontwikkelt en dat die gebruikt mag worden. Door de antistoffen worden de dieren beschermd; minder ziekte dus. Maar het is geen markervaccin. Dus is nooit te toetsen of het dier antistoffen heeft van de ziekte of van een enting. En daardoor is pas op heel lange termijn een vrijwordingsprogramma mogelijk, want wat je nu ent, leeft nog wel een jaar of 8. Daarom moet ieder zich afvragen of hij de entstof wel moet gebruiken. Het kortetermijngewin weegt mogelijk niet op tegen de kosten op termijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.