Rundveehouderij

Achtergrond 243 x bekeken

Alle EU melkprijzen in de lift

De melkprijs van alle 17 Europese zuivelondernemingen, die aan het melkprijzen onderzoek van LTO Nederland mee doen, stegen in augustus 2007. Gemiddeld stegen de voorschotprijzen met €4,15 naar €31,55 per 100 kilo melk. Vergeleken met augustus 2006 is het een stijging van €4,75. De nieuw afgesloten contracten voor vooral kaas zorgen voor de prijsstijging over de gehele linie. De kaasprijzen stijgen sinds juni.
Grootste stijgers zijn nog steeds de fabrieken die grotendeels in de bulkproducten zitten. Dit zijn de Ierse ondernemingen en het Belgische Milcobel. De Duitse ondernemingen Nordmilch en Humana volgen met ongeveer een 30 % hogere prijs dan in augustus 2006.
De Amerikaanse melkveehouders hebben met €35,59 een 60 % hogere melkprijs dan in augustus 2006. Sinds juli is de prijs wel gedaald. Oorzaak hiervan lijkt de gestegen melkproductie. Deze was in juli en augustus ongeveer 4 % hoger dan in dezelfde maanden van vorig jaar. Als gevolg hiervan liggen hoofdzakelijk de prijzen van eiwitproducten onder druk. Dit veroorzaakt mede ook de dalende prijzen van melkpoeders in de EU.
De Officiële Nederlandse Zuivelnoteringen voor verse boter bleef afgelopen week weer gelijk met € 437,00 per 100 kg. De andere drie noteringen voor melkpoeder daalden. De prijs voor mager melkpoeder voor veevoerdoeleinden daalde het sterkst met €10 naar €316 per 100 kg. Weipoeder laat na een continue daling weer een minimale stijging van €1 zien naar €73,00 per 100 kg. De prijzen op de wereldmarkt daalden vorige week ook voor het eerst. Ook hierin speelt de stijgende melkproductie in Amerika een rol. De prijzen op de wereldmarkt lijken voorlopig te gaan stabiliseren, aldus een woordvoerder van PZ.
De Nieuw Zeelandse melkveehouders hebben met €25,92 een 67 % hogere melkprijs dan in augustus 2006. Voor Nieuw Zeelandse melkveehouders is de wisselkoers met de Amerikaanse dollar belangrijk. Als de Nieuw Zeelandse dollar stijgt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, dan werkt dat negatief uit voor de melkprijs. Dit leidde tot de daling van de Nieuw Zeelandse melkprijs.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.