Partner
Foto: Vencomatic Group PluimveePartner

Q-Perch: permanente oplossing voor bloedluisbestrijding

Bloedluis is een parasiet die gemiddeld op 83% van de Europese pluimveebedrijven aanwezig is. Bloedluizen zorgen voor veel financieel verlies. De intrede van bloedluis in de stal is bijna onoverkoombaar. Daarbij wordt het probleem groter, doordat steeds minder bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan en legrondes langer worden.

Q-Perch

Bovenstaande zorgt ervoor dat het bestrijden van bloedluis van groot belang is voor pluimveehouders. Vencomatic Group introduceert zijn oplossing voor het bestrijden van deze parasiet. De revolutionaire Q-Perch is een mechanische oplossing die bloedluizen bestrijdt op basis van hun natuurlijke levenscyclus. In het kort onthoudt Q-Perch de bloedluizen van eten en voorkomt daarmee vermeerdering.

De Q-Perch (gepatenteerd) is een zitstok met aan de onderzijde twee barrières die bloedluizen doden op hun weg naar de kippen. Er staat een laagvermogensspanning op de barrière, waarmee de kippen niet in aanraking kunnen komen, maar die voor de bloedluis dodelijk is. Aangezien bloedluizen zich zonder voeding niet kunnen voortplanten, zal de populatie niet toenemen en maakt deze oplossing het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig.


Traditionele bestrijdingsmethodes zijn reactief. Wanneer de effecten van bloedluizen zichtbaar zijn in de stal, start men met behandelen. De Q-Perch biedt continue verdediging, waardoor negatieve effecten van bloedluizen worden voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen.

Optimaal comfort

De champignonvorm van de Q-Perch is de comfortabelste vorm voor kippen, doordat het stabiliteit en grip biedt. Daarom is de Q-Perch gunstig voor de diergezondheid en het dierenwelzijn. Daar kan de pluimveehouder weer van profiteren, doordat de kippen beter presteren.


Sinds 2013 voeren de pluimveespecialisten van Vencomatic Group continu proeven uit om het functioneren van de Q-Perch te valideren en het gebruik ervan te optimaliseren. In alle proeven werd de bloedluispopulatie met de Q-Perch onder controle gehouden en was het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig. Het systeem is nu verkrijgbaar in Vencomatic-volièresystemen.

  • Foto's en illustraties: Vencomatic Group

    Foto’s en illustraties: Vencomatic Group

  • Q-Perch: permanente oplossing voor bloedluisbestrijding

Beheer
WP Admin