Pluimveehouderij

Partner 3833 x bekeken laatste update:11 jan 2017

‘In drie dagen asbest eraf en nieuw dak erop’

Leo Heuckelum liet in 2016 de daken van zijn pluimveebedrijf renoveren. De planning luisterde nauw.

Leo Heuckelum is eigenaar van pluimveebedrijf Heplu. De kippen die van zijn bedrijf komen verkoopt hij als 1-ster Beter Leven-vlees aan onder meer supermarktketen Jumbo.

Op de vraag wat de reden was om in 2016 te gaan renoveren, zegt Heuckelum: ‘Zoals iedereen weet, mag er in 2024 geen asbest meer op de daken liggen. Dus de vraag is niet of je gaat renoveren, maar wanneer. Onze keus is op 2016 gevallen, omdat we er belastingtechnisch het meeste voordeel van hebben.’

De oude stal van pluimveebedrijf Heplu voordat er nieuwe dakpanelen op kwamen.
De oude stal van pluimveebedrijf Heplu voordat er nieuwe dakpanelen op kwamen.

Geen kuikens in de kou

Voor de nieuwe daken kwam Heplu uiteindelijk terecht bij Hardeman Isolatie. Over deze keuze zegt Heuckelum: “Er waren een paar voorwaarden. We wilden per se Falk-panelen, omdat ik daarmee goede ervaringen heb. Daarnaast luisterde het qua planning heel nauw. We zitten vast aan de planning van de slachterij. Eens in de negen weken staat onze stal leeg. In die periode moet het dak vervangen worden. Als het dan uitloopt, staan de kuikens in de kou.”

De nieuwe dakpanelen bij pluimveebedrijf Heplu, nog voor de zonnepanelen erop zijn gekomen.
De nieuwe dakpanelen bij pluimveebedrijf Heplu, nog voor de zonnepanelen erop zijn gekomen.

Alles bij één partij

De strakke planning is gehaald, laat de pluimveehouder weten: “Hardeman Isolatie heeft het prima gedaan. In de eerste week van januari stond de stal leeg. Ze hebben maar drie dagen nodig gehad voor asbest verwijderen en het nieuwe dak erop leggen. Wat ik echt goed vond, is dat ik de hele aanvraag bij één bedrijf kon neerleggen. Dat gaf me zekerheid dat het goed zou komen met de krappe planning.”

Verrassend meer energie besparen

Vleeskuikens hebben warmte nodig. In de eerste week is er een temperatuur van 34 graden in de stallen. Dit brengt natuurlijk energiekosten met zich mee. Heuckelum: ‘Omdat we één van de twee stallen gerenoveerd hebben, kunnen we goed vergelijken wat de resultaten zijn. Zo kwam ik er achter dat, ondanks de bestaande dupaneel-isolatie, de gerenoveerde stal nog weer 10% zuiniger is qua energie. Afgelopen zomer zijn er ook zonnepanelen opgekomen. Alles bij elkaar zal dat een flinke besparing zijn op de vaste lasten.’

‘We zijn nu nog 10% zuiniger in energie’

Zelfde recept voor de tweede stal

Al met al is de pluimveehouder zeer tevreden over Hardeman Isolatie. De eerste stal staat er netjes bij. De tweede stal zal snel volgen.

‘Dat ik Hardeman bij vijf relaties heb aanbevolen, zegt volgens mij genoeg over dit bedrijf’

En de planning is geen zorg meer. Dat zit wel goed bij de mensen van Hardeman Isolatie. “Dat ik ze heb aanbevolen bij vijf anderen zegt volgens mij al genoeg”, besluit Heuckelum.

Lees hier meer over Hardeman Isolatie