Partner
Foto: Elanco PluimveePartner

‘De kuikens doen het beter met anticoxschema’

Al een paar jaar zet vleeskuikenhouder Klaas Timmer standaard elke koppel op een anticoxschema Maxiban® – Monteban®. “Met dit schema is risico op een tegenvallende ronde kleiner. Dat de kuikens het beter doen, zie je terug in de technische resultaten.”

Klaas Timmer heeft in Meerkerk (Z.-H.) een vleeskuikenbedrijf met 110.000 dieren. De resultaten in zijn vier stallen (reguliere segment) behoren tot de top van Nederland.

Klaas Timmer beschermt zijn kuikens tot 28 dagen met Maxiban® en tot de slacht met Monteban® in het voer. - Foto: Elanco

Klaas Timmer beschermt zijn kuikens tot 28 dagen met Maxiban® en tot de slacht met Monteban® in het voer. – Foto: Elanco

Een gecorrigeerde voederconversie van 1,16 en een lage dierdagdosering (6,8) en lage VZL-score (<20) laten zien dat hij het houden van kuikens in de vingers heeft. “zorgen voor een goede darmgezondheid”, noemt hij als belangrijkste reden waarom hij rondes achtereen goede resultaten neerzet.>

Tabel: Elanco

Tabel: Elanco

Anticoxschema en darmgezondheid

De goede darmgezondheid van de vleeskuikens is het resultaat van een combinatie van factoren: kwaliteit van voer en eendagskuikens, klimaat beheersing en het management. Het anticoxschema maakt van deze laatste factor een essentieel onderdeel uit. Timmer zet elke koppel standaard tot 28 dagen op Maxiban® en daarna tot de slacht op Monteban®. “We hebben in het verleden wel wat anders geprobeerd, maar het verschil zie je meteen. Met Maxiban® en Monteban® is het strooisel droger en aan het eind van de rit zijn de technische resultaten ook beter. De kuikens doen het gewoon beter.”

Pluimveehouder en dierenarts in stal. - Foto: Elanco

Pluimveehouder en dierenarts in stal. – Foto: Elanco

In één lijn doorgroeien

Naast de bescherming tegen coccidiose is de grote winst van narasin in zowel Maxiban als Monteban volgens Timmer dat het de kuikens weerbaarder maakt, zeker wat betreft darmgezondheid. “Dat merk je vooral tijdens stressmomenten in de ronde die druk zetten op de darmgezondheid, bijvoorbeeld bij voerovergangen en rondom het uitladen. Dankzij de narasin komen de kuikens makkelijker door zo’n stress moment heen. We zien eigenlijk nauwelijks problemen met Clostridium. De kuikens groeien in één rechte lijn door naar het slachtgewicht. Het risico op een terugslag of zelfs een mislukte ronde is veel kleiner. Het coxschema met Maxiban en Monteban geeft mij meer zekerheid op een geslaagde ronde.”

‘Roteren? Niet nodig!’

Van chemische coccidiostatica is bekend dat resistentievorming kan optreden als meerdere ronden achtereen hetzelfde middel wordt ingezet. Daar geldt het advies om te roteren. Bij ionoferen, zoals narasin, komt onder praktijkomstandigheden een verminderde werking of resistentievorming niet voor. “In Scandinavië zien we dat vleeskuikenhouders jaren achtereen en ronde na ronde narasin verstrekken. Na meer dan tien jaar is de werking nog altijd optimaal en is er geen enkel signaal dat er resistentie optreedt”, vertelt pluimveedierenarts Ellis Draaijer van Elanco. “Roteren om resistentie te voorkomen is dus niet nodig.”

Synergie van nicarbazine en narasin

Maxiban® bestaat uit de ionofoor narasin en daarnaast het chemische middel nicarbazine. De öcysten krijgen te maken met het verschillende werkingsmechanisme van twee middelen. Dit zorgt voor een synergetisch effect: de combinatie is krachtiger dan de som van de individuele middelen. Een krachtige bescherming is zeker tot en met de vierde week belangrijk. In week vier kunnen de kuikens nog te maken krijgen met ent-reacties en bovendien piekt dan vaak de infectiedruk met coccidiose terwijl de kuikens nog bezig zijn met de immuniteitsopbouw. Bij een hoge infectiedruk kan het verstandig zijn om Maxiban® een dag of twee extra, tot 30 dagen, te gebruiken en pas dan over te schakelen op Monteban®, wat enkel bestaat uit narasin.

Schema - Foto: Elanco

Schema – Foto: Elanco

Tot de slacht Monteban®: bescherm eindspurt en investeer in volgende ronde

Monteban® kan probleemloos rondom het uitladen en tot het eind van de ronde in het afmestvoer zitten, omdat de wachttijd 0 dagen is. “Ik zou het sowieso tot aan de slacht in het voer houden. Zo bescherm je de investering waar je de hele ronde aan hebt gewerkt en voorkom je dat de kuikens aan het eind van de ronde door verterings problemen groei laten liggen. Bovendien voorkom je dat de coccidiosedruk aan het eind van de ronde oploopt en leg je de basis voor een goede start in de volgende ronde. De investering in Monteban® is dan ook goed besteed geld.

Maxiban® en Monteban® zijn geregistreerde handelsmerken van Eli Lilly and Company, haar dochterondernemingen of filialen.

Beheer
WP Admin