Pluimveehouderij

Partner 1750 x bekeken

Veel koppels niet optimaal beschermd tegen Salmonella

De consequenties van een Salmonellabesmetting zijn iedere pluimveehouder bekend. Toch wordt nog veel gebruik gemaakt van vaccins die slechts tegen één vorm van Salmonella beschermen of van vaccins met een relatief korte werkingsduur. Daardoor zijn veel koppels niet optimaal beschermd tegen Salmonellabesmetting.

Naast stress en onzekerheid brengt Salmonella ook kosten met zich mee door de afwaardering van de eieren en ruiming van het koppel. Besmetting in week vijftig kost, afhankelijk van het huisvestingssysteem, al snel zo'n €3,50 tot wel €14,00 per hen. Aangezien vaccinatie maar een fractie hiervan kost, is dit een slimme verzekering. Let wel op de kleine lettertjes: niet elk vaccin beschermt namelijk even goed tegen elke Salmonellabesmetting.

Brede werkzaamheid

Van de ruim 2.700 soorten veroorzaken Salmonella enteritidis (SE) en Salmonella typhimurium (ST) de meeste problemen in de legsector. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn dit bovendien de belangrijkste veroorzakers van humane Salmonella. Een SE vaccin beschermt niet voldoende tegen ST en laat uw koppel dus deels onbeschermd. Avipro Salmonella DUO bevat zowel SE als ST en geeft daardoor een brede en homologe bescherming. Tevens is wetenschappelijk bewezen dat de ST stam in DUO ook beschermt tegen monofasische ST, een opkomend probleem.

AviPro® SALMONELLA DUO is Lyofilisaat voor gebruik in drinkwater. Lees meer over de toepassing en gebruik van dit geneesmiddel.

Levend vaccin

In het Nederlandse controlesysteem wordt de pluimveehouder afgerekend op uitscheiding van Salmonella in de darm via de methode met de overschoentjes. Levende Salmonellavaccins geven lokale immuniteit in de darm wat van belang is om de uitscheiding via de darm zo laag mogelijk te houden. De vaccinstammen in AviPro Salmonella DUO overleven relatief kort waardoor de kans op een vals positieve uitslag, een uitslag waarbij de vaccinstam wordt gevonden, nihil is.

Veel koppels leghennen zijn niet optimaal beschermd tegen Salmonella. <em>Foto: Elanco</em>
Veel koppels leghennen zijn niet optimaal beschermd tegen Salmonella. Foto: Elanco

Langere werkzaamheid

Het ene vaccin beschermt langer tegen SE dan het andere. Avipro Salmonella DUO beschermt bijvoorbeeld tot wel 16 weken langer tegen SE dan het meest gebruikte vaccin. Extra belangrijk omdat de rondes steeds langer worden. Doordat het moment van vervanging steeds verder wordt opgeschoven, kunnen de kosten ook na 60 weken nog flink oplopen. Avipro Salmonella DUO biedt voor 6 cent per hen 16 weken langere bescherming tegen SE. Dat komt neer op gemiddeld 95 beter beschermde eieren per leghen.

Meer weten over de preventie van Salmonella en het belang van een bewuste vaccinkeuze? Kom naar de stand van Elanco op LIV Hardenberg: standnummer 448. Of neem een kijkje op www.salmonella360.com