Thuis vleeskuiken uitbroeden, opfokken en slachten
Via de website doehetzelfkip.nl kunnen 6 consumenten thuis 3 vleeskippen uitbroeden en opfokken om ze uiteindelijk eigenhandig te slachten en op te eten.
Het experiment doehetzelfkip.nl van FoodUp Brabant is bedoeld om te onderzoeken hoe de schakel is tussen consument en dier. “Mensen lijken te zijn vergeten dat voor vlees een dier moet worden gedood,” verklaart mede-organisator Vera Bachrach.
De deelnemers krijgen een kist thuisgestuurd met alle benodigdheden: een broedmachine en 3 broedeieren, voederbak, waterbak, voer en materiaal om een hok te bouwen. 2 Brabantse boeren met de nodige ervaring en kennis over het houden en slachten van dieren staan de deelnemers bij.
Tekst gaat verder onder tweet
Terwijl voedselketens steeds transparanter worden blijft er een onderdeel altijd uit het zicht: de slacht. Met de @doehetzelfkip maak je de slacht weer onderdeel van je consumptie. Meld je nu aan: https://t.co/TYOECoXWOh @SFYN_NL @foodupbrabant @FoodCabinet pic.twitter.com/jz7zraL6cw
— doehetzelfkip (@doehetzelfkip) 16 maart 2018
Het slachten van ‘enkele stuks’ pluimvee en knaagdieren is toegestaan buiten een slachthuis. Vanuit dierenwelzijnsoogpunt moeten de kippen wel worden verdoofd bij de slacht. Dit moet daarom ook worden uitgevoerd door iemand met kennis van slachtwerkzaamheden.
139 mensen hebben zich al aangemeld, dit kan nog tot 22 maart. De boeren selecteren de uiteindelijke deelnemers die met Pasen (op 1 april) aan hun nieuwe taak beginnen.
Deze datum doet vermoeden dat het om een 1-aprilgrap gaat. Echter, zowel Bachrach als deelnemend melkveehouder Corné Ansems ontkennen dit.
Luister hier naar het interview met boer Jan over de doehetzelfkip: https://t.co/esyd4PheVp via @nporadio1
— doehetzelfkip (@doehetzelfkip) 17 maart 2018