Foto: ANP PluimveeNieuws

NVWA breidt lijst met eicodes fipronil-eieren uit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdagavond 1 augustus 17 nieuwe eicodes bekendgemaakt van bedrijven waarvan de eieren vanwege het gehalte fipronil een gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Maandag 31 juli had de NVWA al gewaarschuwd voor eieren van 11 bedrijven. Van één ervan (met code X-NL-40155XX) bevatten de eieren dusdanig hoge gehalten fipronil dat deze een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormen en niet gegeten mogen worden. Geadviseerd wordt deze eieren weg te gooien. De eieren met deze eicode worden of zijn teruggehaald uit de schappen.

Pluimveehouders halen eieren uit handelskanaal

De eieren van de tien andere bedrijven bevatten een hoger fipronil-gehalte dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurig gebruik door kinderen. Dit aantal is nu uitgebreid tot 27 bedrijven. Ouders wordt geadviseerd hun kinderen voorlopig uit voorzorg geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden door de pluimveehouders uit het handelskanaal teruggehaald onder toezicht van de NVWA.

De betreffende eicodes staan in een lijst op de site van de NVWA. De komende dagen zullen steeds meer uitslagen van ei-monsters geanalyseerd zijn. De lijst op de site zal aan de hand daarvan worden aangepast.

Beheer
WP Admin