Foto: ANP PluimveeNieuws

Elke dag aanmeldingen bedrijven vanwege fipronil

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) krijgt nog dagelijks een tot enkele aanmeldingen van bedrijven die mogelijk met fipronil zijn besmet.

Deze bedrijven worden direct geblokkeerd en krijgen binnen twee dagen uitslag, aldus de woordvoerder van de NVWA. Er bestaat dus een kans dat er nog meer bedrijven bij komen die fipronil gebruikt hebben in de stallen.

Vrijwillig melden

Maandag 14 augustus zijn ook de eicodes gepubliceerd van zes bedrijven die vorige week zich vrijwillig hebben aangemeld. De belangenorganisaties van pluimveehouders deden hiertoe een oproep aan alle pluimveehouders. “Bij deze zes bedrijven zijn geen waarden aangetroffen boven de acute referentiedosis”, vertelt Hennie de Haan, voorzitter van pluimveehoudersvakbond NVP.

De NVWA heeft ervoor gekozen om alle uitslagen boven de maximum residugehalte (MRL) van 0,005 milligram per kilo te publiceren op bedrijfsniveau en later af te bouwen naar bedrijfsniveau, aldus De Haan. “Dit geeft extra onrust, België kiest hierin een andere lijn waardoor er minder onrust is.”

Bedrijven deblokkeren

De NVWA is begonnen aan het deblokkeren van stallen van de 19 pluimveebedrijven die in bepaalde stallen geen fipronil hebben gebruikt. De lijst van codes van besmette eieren op de site van de NVWA zal hierdoor langer worden, doordat de eicode van het bedrijf zal worden vervangen door de eicodes van alleen de besmette stallen.

Beheer
WP Admin