Pluimveehouderij

Nieuws 1839 x bekeken 2 reacties

Voer- en waterdeprivatie ongunstig voor uitval en groei

Vleeskuikens die meteen na uitkomst beschikken over voer en water groeien beter en vallen minder snel uit dan vleeskuikens die na 48 uur kunnen eten en drinken.

Dat blijkt uit een literatuurstudie van Wageningen University and Research. Het lichaamsgewicht op 42 dagen en de voeropname in die periode nemen verder af naarmate de kuikens later de beschikking krijgen over eten en drinken.

In de individuele onderzoeken werd geen verband aangetoond tussen de uitval en het voer- en waterdeprivatie. Dit verband komt wel naar voren uit de analyse van de gegevens van alle onderzoeken samen. Daaruit blijkt dat de uitval daalt naarmate de kuikens eerder kunnen eten en drinken.

Organen ontwikkelen zich minder

Het blijkt dat organen als lever, pancreas en het hart zich minder ontwikkelen naarmate de deprivatie langer duurt. Het relatieve gewicht van deze organen was in gedepriveerde kuikens lager dan in niet-gedepriveerde kuikens. Daarnaast verloopt de ontwikkeling van de darmsegmenten trager gedurende de eerste levensweek bij gedepriveerde kuikens. De lengte, het relatieve gewicht, de hoogte van de darmvilli en de diepte van de darmcrypten waren vaak minder bij gedepriveerde kuikens.

Verschillende factoren

De onderzoekers vonden een grote variatie tussen de individuele studies die onderdeel waren van deze literatuurstudie. Er zijn veel factoren die het effect voer- en waterdeprivatie op kuikens beïnvloeden. Zo zit er verschil tussen leghennen en vleeskuikens maar ook tussen de verschillende rassen en speelt de leeftijd van de ouderdieren een rol. En omstandigheden als de condities tijdens de uitkomst, huisvesting en voersamenstelling beïnvloeden de reactie van de kuikens op deprivatie.

Het blijkt dat organen als lever, pancreas en het hart zich minder ontwikkelen naarmate de deprivatie langer duurt. Foto: Mark Pasveer
Het blijkt dat organen als lever, pancreas en het hart zich minder ontwikkelen naarmate de deprivatie langer duurt. Foto: Mark Pasveer

Het is niet bekend of de vertraagde ontwikkeling van gedepriveerde kuikens nadelig is voor het welzijn, diergezondheid, productie en ontwikkeling op de lange termijn. De studie maakt evenmin duidelijk of de lagere groei het gevolg is van een vertraagde start of van een permanent minder goede ontwikkeling van de kuikens.

Laatste reacties

  • egbertmarianne

  • R. B.

    voer en water op broederij of uitkomen in stal ?
    Dit geeft ook nog verschil volgens onze praktijk bevindingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.