Foto: ANP PluimveeNieuws

Vogelgriep bij pluimveehandelaar in België

In België is het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld bij een professioneel bedrijf. Het gaat om een pluimveehandelaar in het West-Vlaamse Oostkamp, vlakbij Brugge.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldt verder het virus donderdag 15 juni opnieuw bij twee hobbyhouders te hebben geconstateerd, in het zuidelijk gelegen Quiévrain en het West-Vlaamse Zuienkerke. Landbouwminister Willy Borsus noemt de situatie ‘meer dan verontrustend’, en vraagt pluimveehouders de regels strikt te respecteren. De getroffen pluimveehandelaar verkocht weliswaar alleen dieren aan particulieren, maar de volledige pluimveesector is in gevaar, benadrukt Borsus.

Zes uitbraken in België

Waar het in de meeste andere West-Europese landen het H5N8-virus weinig meer is gevonden in de laatste maanden, zijn er in België (dat eerder weinig uitbraken had) in de laatste weken nu in totaal zes uitbraken gemeld, waarvan vijf bij hobbydierhouders.

Rondom het besmette professionele bedrijf in Oostkamp is een beschermings- en een toezichtsgebied ingesteld van respectievelijk 3 en 10 kilometer, waarin alle vervoer van pluimvee, gevogelte en broedeieren verboden is. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen ingesteld, waaronder een ophokplicht voor het beschermingsgebied. Bovendien gelden rondom de besmettingen bij hobbyhouders bufferzones van 3 kilometer, waarin eveneens een vervoersverbod van kracht is.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin