Antoon van den Berg, CEO van Hendrix Genetics. - Foto: Anna Pimenova PluimveeNieuws

‘Export van broedeieren naar Rusland droogt op’

“De export van broedeieren naar Rusland droogt komende 5 jaar op” Dat verwacht directievoorzitter Antoon van den Berg van fokkerijbedrijf Hendrix Genetics.

Van den Berg: “Voor pluimveevlees is Rusland zelfvoorzienend. Broedeieren is de volgende stap.”

Import broedeieren duurder voor Russen dan zelf produceren

Reden is dat broedeieren produceren in eigen land voor de Russen goedkoper is dan importeren. Tevens gaat het transport van broedeieren ten koste van het uitkomstpercentage. (Nederland exporteerde in 2016 320 miljoen broedeieren naar niet EU-landen. Rusland is de belangrijkste bestemming; red.).

Politieke relatie met Rusland is factor

Bovendien verwacht Van den Berg dat de export van broedeieren naar Rusland geen houdbare zaak is, mede door de politieke relatie met Rusland. Om deze besloot Hendrix Genetics in Rusland broedeieren voor kalkoenen te gaan produceren. Om te beginnen wil het bedrijf 60.000 kalkoenmoederdieren gaan houden in Rusland, mogelijk met een lokale zakenpartner. Dit aantal wordt verdubbeld als de markt daar om vraagt. Het streven is dat in 2019 de eerste broedeieren in Rusland beschikbaar zijn.

Vleeskalkoenen

De Russen importeren de broedeieren voor vleeskalkoenen nu uit de Verenigde Staten en Europa. De marktleiders voor kalkoenvlees in Rusland zijn de integraties Eurodon en Damate. Laatstgenoemde importeert vooralsnog alle broedeieren om kalkoenen te mesten.

Beheer
WP Admin