Foto: Ronald Hissink PluimveeNieuws

Pluimveehouderij richting emissiearme sector

De belangenorganisaties melden dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat de pluimveesector zich niet meer wil inzetten voor het reduceren van onder andere fijnstof-emissies, dat melden de gezamenlijke belangenorganisaties

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en LTO/NOP melden dit op de website van LTO Noord. De pluimveesector heeft de ambitie om tot een emissiearme pluimveehouderij te komen. Dat staat ook in het rapport Pluimveevisie 2025 dat de sector in oktober 2016 heeft overhandigd aan staatssecretaris van Dam.

Naast het terugdringen van fijnstof heeft ook het reduceren van geur- en ammoniakemissies een hoge prioriteit, aldus NVP en LTO/NOP. Maar om fijnstofreducerende maatregelen te kunnen doorvoeren is er financieel draagvlak nodig. Dit draagvlak is volgens de belangenorganisaties ondermijnd door een eenzijdig besluit van staatssecretaris van Dam over de POR-regeling.

‘Economische schade van minimaal € 50 miljoen’

Het vertrouwen is geschaad, omdat van Dam niet bereid is persoonlijk overleg te voeren over het besluit, aldus NVP en LTO/NOP. Het niet verlengen van deze POR- regeling betekent een economische schade voor de betrokken pluimveehouders van minimaal € 50 miljoen, aldus de belangenorganisaties.

Om de ambities voor een vitale, duurzame pluimveehouderij waar te maken, is ook een betrouwbare overheid nodig, aldus de NVP en LTO/NOP. Na de verkiezingen willen ze hierover zo snel mogelijk in overleg met het volgende kabinet.

Beheer
WP Admin