Foto: Peter Roek PluimveeNieuws

Tien aanmeldingen voor mestverbranding in Weurt

De eerste tien pluimveehouders hebben zich gemeld om fipronil-mest te laten verbranden door afvalverwerker ARN in Weurt. Dat verklaart Jan Workamp van het fipronil-meldpunt Gelderse Vallei.

De capaciteit van de vuilverbrander is daarmee bijna benut. Met ARN is afgesproken dat zij tijdens werkdagen 70 ton pluimveemest door het huisvuil mengen en dit verbranden. Sinds afgelopen vrijdag konden pluimveehouders bij het meldpunt aangeven of zij mest naar ARN willen afvoeren. Het meldpunt bepaalt op welke bedrijven de mestvoorraad het meest knelt. Daar wordt de mest het eerst gehaald.

Kosten

ARN rekent € 40 voor de verbranding van een ton fipronil-mest, exclusief btw. De prijs voor transport en bemonstering is € 19 per ton, exclusief btw. Voorwaarde is dat de afstand van het pluimveebedrijf naar de centrale minder dan 100 kilometer bedraagt. ARN kan het best uit de voeten met pluimveemest met minder dan 55% droge stof.

Aanvraagformulier

Voor afzet van de fipronil-mest naar Weurt, dient de NVWA vooraf toestemming te geven aan de pluimveehouder. Op de website van het Poultry Expertise Centre staat een aanvraagformulier voor pluimveehouders die fipronil-mest in Weurt willen verwerken.

Het Fipronil Meldpunt Gelderse Vallei verwerkt de aanvragen. Als het meldpunt de aanvraag honoreert, geeft die het door aan Orgafert. Dit bedrijf doet het transport en stuurt ook de factuur. Een pluimveehouder dient vooraf de factuur te voldoen.

Beheer
WP Admin