Foto: Jorn Baars PluimveeNieuws

‘Oeuvreprijs’ voor grondleggers pluimveemestcentrale

Jan Wijnen en Cor Munsters, de twee grondleggers van de pluimveemestcentrale BMC in Moerdijk en Stichting Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP), hebben de ‘Kip in Nederland Vernieuwingsprijs’ 2017 gewonnen.

De prijs werd woensdag 29 november in Ede uitgereikt tijdens het Inspiratie-evenement Kip in Nederland.

Hindernissen overwonnen, biomassacentrum BMC gerealiseerd

Wijnen opperde in de jaren negentig het idee om stapelbare pluimveemest te verbranden voor energieopwekking. In april 1998 werd stichting DEP opgericht om de mestaanvoer vast te leggen. Wijnen werd voorzitter van DEP, Munsters projectleider. Sindsdien werd vanuit de stichting, met Wijnen en Munsters als drijvende krachten, keihard gewerkt aan de realisatie van biomassacentrum BMC Moerdijk. Hierbij moesten vele hindernissen worden genomen, zoals tegenstand van milieu-organisaties, projectpartners en banken die afhaakten, en afwachtende pluimveehouders. DEP was inmiddels omgezet in een coöperatie met Munsters als directeur. BMC Moerdijk is sinds 2008 in gebruik.

Voormalig directeur van DEP Cor Munsters (rechts) en de huidige directeur Wil van der Heijden nemen de oeuvreprijs in ontvangst. Foto: Jorn Baars

Voormalig directeur van DEP Cor Munsters (rechts) en de huidige directeur Wil van der Heijden nemen de oeuvreprijs in ontvangst. Foto: Jorn Baars

Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat reikte de prijs uit aan voormalig directeur Cor Munsters en de huidige directeur van DEP Wil van der Heijden. Jan Wijnen was wegens gezondheidsreden afwezig.

Oplaat roemde de initiatiefnemers voor hun doorzettingsvermogen en noemde de pluimveemestcentrale van onschatbare waarde voor de gehele pluimveesector. BMC verwerkt een derde van alle pluimveemest en de helft van alle vleeskuikenmest in Nederland. Vanaf volgend jaar worden de nieuwe mestafzetovereenkomsten van kracht die BMC tot 2030 van pluimveemest zullen voorzien.

Beheer
WP Admin