Foto: ANP PluimveeNieuws

Kamp: hygiëne kippenslachterijen onvoldoende

Kippenslachterijen hebben de hygiëne in hun bedrijfsruimten onvoldoende op orde. Het percentage bedrijven dat het voor elkaar heeft, is laag, meldt minister Kamp (Economische Zaken).

Minister Henk Kamp doet deze uitspraken in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Frank Futselaar.

Dat er veel gebreken door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden gevonden, kan te maken hebben met verscherpte controle.

NVWA

Twee pluimveeslachterijen die dit jaar onder verscherpt toezicht geplaatst zijn, hebben hun werkwijze verbeterd. De NVWA stelde de slachterijen onder verscherpt toezicht nadat was geconstateerd dat aan het eind van de slachtlijn geslachte dieren werden aangetroffen die zichtbaar vies waren, dat er tekortkomingen waren in de werkwijze om besmettingen tijdens de slacht te (kunnen) voorkomen en bij de reiniging van bedrijfsruimten, materialen en machines.

Grote verbouwingen

Kamp schrijft dat verschillende slachthuizen bezig zijn met grote verbouwingen, waarbij onder andere het proces van kantelen van pluimvee wordt aangepast. Dat gebeurde in een aantal gevallen (te) ruw. Kamp verwacht dat daar na de verbouwingen verbetering in zal komen.

Beheer
WP Admin