LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers - Foto: Jan Willem Schouten PluimveeNieuws

‘Pluimveesector dreigt koppositie te verliezen’

De Nederlandse pluimveesector dreigt zijn koppositie in de wereld te verliezen als het gaat om innovatiekracht en export van innovaties, zegt LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers.

Een vitale pluimveehouderij in Nederland is een gezamenlijk belang van de primaire pluimveehouders en de bedrijven in de periferie. Daarom moeten de verschillende schakels in de keten gezamenlijk lobbyen voor een verantwoorde ontwikkeling van de pluimveesector. Dit zei Hubers dinsdag tijdens de vijfde Barneveld-taire barbecue, een ontmoetingsbijeenkomst voor industrie, kenniswerkers, onderwijs, overheid, burgers en bestuurders in de Food Valley, georganiseerd door Stichting Wereld Eidag, Poultry Expertise Centre en de Aeres Groep.

Hubers hield een inleiding met als titel ‘Is er toekomst voor de Nederlandse pluimveesector?’. Die is er volgens hem, maar hij ziet wel bedreigingen. Zoals kostprijsverhoging door (verplichte) nieuwe houderijvormen, dat consumenten bij keuzevrijheid meestal voor goedkopere producten kiezen en dat verduurzaming die door de wetgever is opgelegd moeilijk is te vermarkten, waardoor een ongelijk speelveld (een achterstand) ontstaat ten opzichte van andere landen.

‘Geen productschap is groot gemis’

Hubers noemt het een groot gemis dat het productschap is opgeheven, omdat daardoor de voortzetting van onderzoek op het gebied van pluimveegezondheid en houderij in gevaar is gekomen. De overheid werkt volgens hem onvoldoende mee en is ‘teleurstellend traag bij de op te stellen avv’ (algemeen verbindend verklaring) die het mogelijk maakt geld bij pluimveehouders te innen voor algemene doelen voor de sector. Dit is volgens de pluimveevoorman van groot belang voor de innovatiekracht en exportpositie van de Nederlandse pluimveesector. “De Nederlandse pluimveesector is toonaangevend in de wereld, efficiënt en innovatief. Maar dat wordt bedreigd”, aldus Hubers, die ook positieve ontwikkelingen en kansen ziet.

LTO/NOP werkt, samen met de NVP, aan een toekomstvisie over de Nederlandse pluimveehouderij. Het LTO/NOP-bestuur bespreekt het concept nu met bestuurders en leden. Het streven is de toekomstvisie uiterlijk begin oktober te presenteren en aan te bieden aan staatssecretaris Van Dam.

Beheer
WP Admin