Inkomens pluimveebedrijven bovengemiddeld - Foto: Bertil van Beek PluimveeNieuws

Inkomens pluimveebedrijven bovengemiddeld

Vleeskuikenbedrijven hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar hogere inkomens behaald dan in de afgelopen drie jaren, ook meer dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar in de zelfde periode.

Leghennenbedrijven hebben in de eerste 7 maanden een lager inkomen behaald, maar ongeveer het dubbele van 2014 en meer dan gemiddelde over de periode januari tot en met juli in de jaren 2006 tot en met 2015. Dit blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (voorheen LEI Wageningen UR). Dit instituut berekent de maandelijkse inkomens van allerlei agrarische bedrijven. In de pluimveesector betreft het standaard legpluimveebedrijven met 50.000 scharrelhennen en standaard vleeskuikenbedrijven met gemiddeld 100.000 kuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte kuikens per ronde.

Lager cumulatief saldo leghennenbedrijven

Het cumulatieve saldo van leghennenbedrijven is tot en met juli €44.000 lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt door 9,5% lagere opbrengsten en 4% lagere toegerekende kosten. Het totaalsaldo tot en met juli is daardoor een kwart lager dan in 2015, maar nog wel 7% hoger dan het langjarig gemiddelde.

Het cumulatieve saldo van vleeskuikenbedrijven is tot en met juli ruim €38.000 hoger (27%) dan in 2015, door 0,8% lagere opbrengsten en 5% lagere toegerekende kosten. Vooral de lagere voerkosten dragen bij aan het hogere saldo.

Beheer
WP Admin