Pluimveehouderij

Nieuws 2143 x bekeken

Antibioticagebruik vleeskuikens verder omlaag

Het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij is in de eerste helft van 2016 verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van pluimveekoepel Avined.

De gemiddelde dierdagdosering bedroeg over de eerste 6 maanden 9,9 dd/dj, 18% minder dan het gemiddelde over heel 2015. Ten opzichte van het basisjaar 2009, met een gebruik van 34,5 dd/dj, ligt het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij 71% lager.

Meer trager groeiende kuikens

Avined schrijft de daling toe aan zowel een daling van het gebruik bij reguliere vleeskuikenbedrijven als een toename van het aandeel trager groeiende vleeskuikens. Bij deze conceptkuikens worden relatief minder antibiotica ingezet.

Ook het antibitiocagebruik bij opfokbedrijven van ouder- en grootouderdieren in de vleeskuikensector daalde in de eerste 6 maanden van dit jaar met 2% ten opzichte van 2015 tot 13,5 dd/dj. Bij vermeerderingsbedrijven in de vleeskuikensector bleef het gebruik stabiel, met een relatief laag gebruik van 3,2 dd/dj in de eerste helft van 2016.

Rekenmethode

De cijfers zijn berekend via de rekenmethode van de pluimveesector, die sinds jaar en dag rekent met behandeldagen. Vanaf 2017 zal de pluimveesector een rekenmethode toepassen die meer overeenkomt met de methode die de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) hanteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.