Pluimveehouderij

Nieuws 1451 x bekeken

Actiegroep wil verbod kooi-eieren België na opnames in stal

Actiegroepering Animal Rights roept in België op tot een verbod op de productie van kooi-eieren. De organisatie is hiervoor een petitie gestart. Aanleiding vormen beelden die Animal Rights in een legpluimveestal heeft gemaakt van gewonde en kale kippen.

De beelden zijn in juli in een stal in de provincie West-Vlaanderen gemaakt, zegt Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. Verdere details maakt de organisatie niet bekend. "Het gaat ons er niet om personen aan te vallen. We willen aantonen dat dit de manier is waarop eieren geproduceerd worden", zegt Lucas.

Inbreken doet de organisatie volgens haar niet. "Als wij een deur vinden die openstaat, betreden we de stal. Dan betreden we inderdaad een stuk grond waar we niet mogen zijn, maar dat is de enige manier om te laten zien wat er gebeurt."

'Geen exces maar typerend'

Lucas zegt te vrezen dat de beelden uit het filmpje geen exces zijn, maar typerend voor hoe legkippen in grote koppels en op latere leeftijd worden gehouden. De organisatie heeft 'verschillende dieren' meegenomen van het West-Vlaamse bedrijf, die volgens hen rondliepen door de stal en geen toegang hadden tot water en voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.