CBb: beoordelingsmethode voetzoollaesies objectief - Foto: Frank Uylenbroek PluimveeNieuws

CBb: beoordelingsmethode voetzoollaesies objectief

De in Nederland gebruikte methode om voetzoollaesies (ontstekingen aan de voetzolen) bij vleeskuikens te beoordelen is wetenschappelijk onderbouwd, objectief en vergelijkbaar.

Dat stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een uitspraak over een beroep van een vleeskuikenbedrijf tegen een besluit van het ministerie van Economische Zaken. Volgens de vleeskuikenhouder liet de in de slachterij gehanteerde methode om voetzoollaesie-scores te bepalen ruimte voor fouten en is het verschil tussen verschillende scores vaak arbitrair.

De pluimveehouder voerde aan dat een grote verschillen in uitkomsten zouden zijn wanneer verschillende mensen een koppel beoordelen, tot een afwijking van tientallen punten. Het college was het daar niet mee eens en sprak van een international geaccepteerde methode op basis van onderzoek van Wageningen UR.

Bezwaar vleeskuikenhouder ongegrond verklaard

Het vleeskuikenbedrijf had in 2013 een gemiddelde score van 155 punten (het maximum is 200) over het hele jaar. Vanaf een jaargemiddelde van 120 punten moet de stalbezetting in het jaar daarop omlaag, van maximaal 42 kilo per vierkante meter naar 39 kilo per vierkante meter. De vleeskuikenhouder maakte hiertegen bezwaar, maar dit werd door de rechter ongegrond verklaard.

‘In het belang volksgezondheid geen antibiotica gebruikt’

Naast het in twijfel trekken van de beoordelingsmethode, wat in de zitting bevestigd werd door een pluimveedierenarts die ook aangaf dat de visuele waarneming in slachterijen tot grote verschillen kan leiden, voerde de vleeskuikenhouder aan dat er in 2013 niet genoeg bekend was over de oorzaak en het voorkomen van voetzoollaesies. Bovendien werd de hoge score volgens de pluimveehouder veroorzaakt doordat het bedrijf in het belang van de volksgezondheid geen antibiotica gebruikte.

Bezwaren ongegrond volgens beroepscollege

De bestuursrechter veegde al die bezwaren van tafel. De beoordelingen bij slachterijen worden gedaan door mensen die hiervoor zijn opgeleid, en periodiek gecontroleerd door de NVWA, concludeerde deze. Hoewel er verschillen zijn tussen scores van verschillende slachterijen, zijn die volgens de rechter na onderzoek nooit toegeschreven aan onbetrouwbaarheid van de beoordelingsmethode.

Het college stelde verder in de uitspraak dat het vleeskuikenbedrijf zowel de normen in het belang van volksgezondheid als van dierenwelzijn moet naleven. De bewuste keuze om geen antibiotica te gebruiken is geen overmacht. In 2013 was er voldoende bekend over voetzoollaesies en hoe deze te voorkomen, aldus het CBb.

Beheer
WP Admin