Pluimveehouderij

Nieuws 5773 x bekeken

Grootse kalkoenenbedrijf Europa te koop

Het Britse Bernard Matthews, de grootste kalkoenenverwerker van Europa, staat in de etalage.

Het Britse Bernard Matthews, de grootste kalkoenenverwerker van Europa, staat in de etalage.

De huidige eigenaar, investeringsmaatschappij Rutland Partners, heeft adviseurs gevraagd een geschikte koper te vinden.

Bernard Matthews, dat aan meer dan 2.000 mensen werk biedt en rond de 7 miljoen kalkoenen per jaar verwerkt, zit al enkele jaren in de problemen. Vorig jaar werd weer een verlies geleden van €4,6 miljoen, terwijl de omzet met €40 miljoen daalde naar €350 miljoen.

Uitbraak vogelgriep

Het bedrijf werd in 2007 getroffen door een grote uitbraak van vogelgriep bij haar fabriek in Holton in Suffolk, die met veel negatieve publiciteit gepaard ging. In de jaren daarna kreeg ook Matthews te kampen met de hoge voerkosten en andere financiële problemen. Bovendien neemt de consumptie van kalkoen gestaag af, met name rond de Kerst.

In mei werd al bekend dat het bedrijf de betalingstermijn aan leveranciers eenzijdig had verlengd en vertrekkende werknemers geen vertrekpremie meer kon betalen.

Bedrijf bevestigt verkoop

De geplande verkoop is bevestigd door directeur Alan Jamieson van Rutland Partners in een email aan alle personeelsleden. "Dit heeft geen gevolgen voor de interne activiteiten van de business. Ook verandert er niets in de steun van Rutland Partners voor het management team", aldus de mail.

Of registreer je om te kunnen reageren.