Pluimveehouderij

Nieuws 2415 x bekeken

Avined tobt met salmonella-aanpak

Koepelorganisatie voor de pluiveehouderij Avined heeft moeite om de salmonellaproblemen op kippenbedrijven in beeld te krijgen, omdat het overzicht ontbreekt. Dat verklaart beleidsmedewerker van Avined Alex Spieker in een interview met de Gezondheidsdienst Dieren.

Reden dat het overzicht ontbreekt, zijn privacyregels. De overheid is verantwoordelijk voor salmonellamonitoring, maar gaat extreem kritisch om met het gebruik van privégegevens, ervaart Spieker. Er is alleen informatie op postcodeniveau beschikbaar. Daardoor is het lastig salmonella gericht aan te pakken.

'Volksgezondheid of privacy?'

Avined pleit ervoor om contact met de boer en andere betrokkenen op te nemen zodra er een salmonellaprobleem is. Dan weet iedereen dat extra hygiënemaatregelen nodig zijn op dat bedrijf. Dat gewenste protocol hapert nu, zegt Spieker in het interview. Hij werpt tot slot de vraag op wat zwaarder telt: de volksgezondheid of privacy?

Calamiteitenverordening ontbreekt

Een ander punt dat Spieker aanhaalt is het ontbreken van een calamiteitenverordening zoals die er was in het productschapstijdperk. Avined vindt dat kippen in de omgeving van besmette bedrijven naar binnen moeten. Ze bellen nu pluimveehouders rond een besmet bedrijf en wijzen boeren erop dat het verstandig is de kippen op te hokken, als boeren zelf niet hebben gebeld voor advies.

Of registreer je om te kunnen reageren.