Pluimveehouderij

Nieuws 2504 x bekeken

Salmonella Pullorum in Gelderland aangetroffen

Bij hobbypluimvee in de provincie Gelderland, postcodegebied 38, is Salmonella Pullorum vastgesteld. De ziekte is vastgesteld bij een koppel siervogels van verschillende leeftijden.

S. Pullorum veroorzaakt sterfte bij jonge kippen, het sectiebeeld varieert. Bij volwassen dieren verloopt een infectie in de regel symptoomloos, maar zij kunnen levenslang drager blijven en besmetten hun nakomelingen via het ei. Om deze reden is bestrijden van S. Pullorum bij vermeerderingspluimvee verplicht. Bij Nederlands vermeerderingspluimvee is S. Pullorum al meer dan 30 jaar niet meer aangetoond, bij hobbypluimvee is de ziekte in 2012 al eens aangetroffen.

Het aantonen van de aanwezigheid van de bacterie binnen de hobbypluimveehouderij benadrukt het voorkómen van contacten tussen de hobby en de commerciële sector, vermeldt de Gezondheidsdienst voor Dieren op haar website. Daarnaast zijn de voor salmonella gebruikelijke hygiënemaatregelen van belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.