Pluimveehouderij

Nieuws 3451 x bekeken 6 reacties

Deens succes bij onbehandelde snavels door opfok

De sleutel tot succes van het houden van onbehandelde hennen ligt in de opfok. Dat blijkt uit een studiereis van pluimveehouders naar Denemarken.

De groep pluimveehouders was op reis naar Denemarken gegaan in het gezelschap van vertegenwoordigers van voerleverancier De Heus en van een afvaardiging van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Met als doel: kennis opdoen over het houden van onbehandelde leghennen.

Succesfactoren bij onbehandelde hennen

Een van de bevindingen was, zoals gezegd, dat een succesvolle opfok bepalend is voor een probleemloze overzetting naar de legperiode. Daarnaast blijken gepelleteerd voer, veel afleiding door stro, pikstenen, luzerne en een lagere bezetting soelaas te bieden.

Meer problemen bij bruine hennen

In Denemarken blijken de problemen groter te zijn bij bruine hennen dan bij witte kippen. De Deense pluimveehouderij produceert voornamelijk voor de lokale markt en zijn door de afzet genoodzaakt om eieren van onbehandelde hennen te leveren. De pluimveehouders ontvangen geen extra toeslag hiervoor.

Denemarken heeft sinds een drietal jaren ervaring met onbehandelde hennen, en ze hebben daar goed naar Zweden gekeken, waar de pluimveehouderij al 20 jaar met onbehandelde hennen werkt.

Laatste reacties

 • Hugobens

  De reis was georganiseerd voor de klanten (legpluimveehouders van De Heus. Het is niet zo dat er speciaal NVP of LTO/NOP bestuurders /vertegenwoordigers gevraagd zijn omdat ze bestuurders zijn.

 • jeroen-bertens1

  Ik weet niet waar deze dame haar informatie vandaan heeft want vind het weer stemmingmakerij. Omdat de Denen gepelleteerd voer hebben vanwege samonella vrij status zijn ze genoodzaakt om extra ruwvoer te geven voor voldoende structuur te geven aan hun dieren. Dus eerder nadeel dan voordeel. Opfok is net als het nu is een zeer belangrijke factor en zal het altijd blijven ook als we de welzijnsbehandeling voortzetten. Verder konden ze ook niet zeggen wat voor licht we het beste konden gebruiken of dat er een optimale bezetting was, want overal hadden ze wel eens problemen. Grootste verschil is ook dat de Denen vooral M en L eieren produceren en de hennen dus redelijk jong weer opruimen (72 weken). Dus mocht er pikkerij ontstaan op latere leeftijd (60-65 weken) ruimen ze ze wat eerder op, of is de schade kleiner dan dat wij ze tot 90 weken willen houden of nog liever 100 weken. DUS WAT IK GEZIEN EN GEHOORD HEB IS DAT ER ZEKER GEEN OPLOSSINGEN ZIJN TOT SUCCES.

 • Zents beheer

  jeroen-bertens1, bedankt voor jouw aanvulling. En zo verandert een weinig boeiend artikeltje in een interessant stuk.

 • Zents beheer

  Ik heb tevens nog een voorstel voor een nieuwe aanhef/kop boven het artikel : Deens probleem bij onbehandelde snavels nog lang niet opgelost.

 • fietser

  zelfs bij de boerderij doen ze al aan wishfull thinking journalistiek.
  Waar zijn de harde gegevens en statistieken

 • bremhof1

  Goede Aanvulling Jeroen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.