Pluimveehouderij

Nieuws 6486 x bekeken

Afzet pluimveemest wordt goedkoper

Coöperatie DEP heeft dinsdagavond 14 juni de nieuwe contractvoorwaarden voor de afzet van pluimveemest voor de BMC mestverbrandingsinstallatie in Moerdijk bekendgemaakt . Pluimveehouders reageerden positief.

Bestuur en directie van Coöperatie DEP brachten de nieuwe voorstellen tijdens de Algemene Ledenvergadering voor het voetlicht. "Van de 600 leden waren 220 pluimveehouders aanwezig. De algemene stemming was zeer positief", zegt Jan Wijnen, voorzitter van DEP. Dat verbaast hem niet, de leden gaan er allemaal minimaal €5,00 per ton mest op vooruit, ook in de verst weg gelegen transportregio. De nieuwe afzetprijzen lopen uiteen van €4,00 voor hoogste kwaliteit mest in de regio het dichtst bij de verbrandingscentrale tot €21,00 voor de laagste kwaliteit mest in de regio het verst weg gelegen.

Hoe groter de transportafstand van pluimveebedrijf tot de verbrandingsinstallatie in Moerdijk, des te duurder is de pluimveehouder uit.<br /><em>Foto ANP/Robert Vos</em>
Hoe groter de transportafstand van pluimveebedrijf tot de verbrandingsinstallatie in Moerdijk, des te duurder is de pluimveehouder uit.
Foto ANP/Robert Vos

Hoe groter transportafstand, hoe duurder

In 2018 lopen de huidige 10-jarige contracten af. Het bestuur biedt leden nieuwe contracten aan die zijn gebaseerd op een tabel met vaste prijzen voor 4 mestsoorten/-kwaliteiten, met een staffeling naar ophaallocatie van de mest. Nederland is daartoe opgedeeld in 8 regio's. Hoe groter de transportafstand van pluimveebedrijf tot verbrandingsinstallatie, des te duurder is de pluimveehouder uit.

Contract is niet onderhandelbaar

Leden van DEP krijgen deze week een individuele aanbiedingsbrief voor een nieuwe overeenkomst. Hierover is geen onderhandeling mogelijk, vertelt Wijnen, die ervan overtuigd is dat 85 tot 90% van de leden het nieuwe contract tekent. Pluimveehouders kunnen tot 1 augustus de contracten ondertekenen en retourneren, daarna vervalt het voorstel. 
Pluimveehouders kunnen een verbintenis aangaan voor de duur van 4, 8 of 12 jaar. DEP kan bij de 8- en 12-jarige contracten de vaste prijzen met €2,00 tot €4,00 per ton verlagen op het moment dat de gemiddelde vrije marktprijs onder €6,50 per ton zit.

Bonus voor trouwe leden

Naast de gunstige tarieven stelt DEP een bonus beschikbaar voor trouwe leden. "Als genoegdoening voor de pluimveehouders die in de eerste jaren hun nek hebben uitgestoken", verklaart Wijnen. Die bonus is voor leden die op 1 januari 2016 lid waren, dat op 1 januari 2018 nog zijn en die hun lidmaatschap verlengen met het sluiten van een nieuwe 4-, 8- of 12-jarige overeenkomst.

Aanhaken bij DEP

Met het aanbod aan bestaande leden verwacht DEP zo'n 300.000 ton mest te kunnen contracteren. Boven het tonnage dat bestaande leden naar verwachting zullen gaan leveren, is ruimte voor enkele tienduizenden tonnen meer en dus voor niet-leden om bij DEP aan te haken.

Pluimveehouders tevreden

Dick Schieven, pluimveehouder in Zieuwent (Gld.), levert jaarlijks 1.300 ton via DEP aan de energiecentrale BMC. Hij is positief verrast door het nieuwe voorstel. Al zou hij liever hebben gezien dat de ophaalbijdragen gekoppeld waren aan de energieprijzen. Die gaan zeker stijgen, aldus de pluimveehouder. "Dan kan de mest weleens gratis opgehaald gaan worden." Schieven heeft het definitieve voorstel nog niet in huis, maar is zeker van plan om te blijven leveren, al is het maar omdat het logistiek zo goed geregeld is.
Ook pluimveehouder Johan Beenders in het Limburgse Neer is zeer tevreden over het nieuwe voorstel van DEP. Hij levert jaarlijks 1.600 ton aan de energiecentrale. Hij is vooral positief over de 'trouwe leden'-bonus, die aan de leden van het eerste uur wordt uitgekeerd.

Afwijzingsbrief voor sommige leden

Sommige leden ontvangen geen voorstel voor een nieuw contract, maar een afwijzingsbrief. Dit zijn pluimveehouders die voor verbranding ongeschikte mest hebben geleverd. Van de leden die ongeschikte mest leveren, neemt DEP afscheid. Volgens DEP-directeur Wil van der Heijden is voor de meeste van die pluimveehouders geen verrassing. "Zij weten dat ze mest leveren die ongeschikt is voor verbranding." Deze pluimveehouders kunnen nog wel zaken blijven doen met Orgafert in Best, een dochteronderneming van DEP, maar dan tegen marktprijs.

Judith Waninge; Hans Bijleveld

Of registreer je om te kunnen reageren.