Pluimveehouderij

Nieuws 2857 x bekeken 3 reacties

Rabobank: kansen voor onderscheidend pluimveevlees

Rabobank ziet in een onderscheidende positie bij de pluimveevleesproductie de kans om uit het (internationale) kostprijsgevecht te blijven. De bank denkt daarbij aan conceptvlees, zoals langzaam groeiende kuikens, of nieuwe claims zoals een hoge gezondheidsstatus met een lage inzet van geneesmiddelen.

In het segment van langzaam groeiende kuikens zullen volgens de bank nieuwe ketens en structuren ontstaan die hun kracht in de toekomst kunnen bewijzen, met gegarandeerde afzet en een passend rendement voor elke ketenschakel. Rabobank schrijft dit in zijn Kwartaalbericht Pluimveevlees.

Hogere marges

De bank constateert dat de Europese markt voor pluimveevlees zich hersteld en dat Nederlandse vleeskuikenhouders een goed rendement behaalden. De marges in maart en april waren hoger dan een jaar geleden, dankzij een lagere broedeiprijs (-1%), maar vooral dankzij 4% lagere voerkosten. De bank verwacht dat de voerkosten komend kwartaal stabiel blijven of hooguit licht zullen dalen.

Omschakeling naar concepten

Doordat het aanbod van pluimveevlees in Nederland relatief laag ligt als gevolg van de omschakeling naar concepten, blijft de marktsituatie in Nederland gunstig. Door die omschakeling van reguliere productie naar concepten, en het daarmee samenhangende gedaalde aanbod van pluimveevlees in Nederland, verbeterde de marktpositie van leveranciers. De bank verwacht dat dit de komende kwartalen meer in balans zal komen als de productie binnen welzijnsconcepten haar maximum voorlopig benadert.

Export buiten EU neemt toe

De vraag naar pluimveevlees is in Europa nog steeds gematigd, maar de export naar derde landen is de eerste maanden van dit jaar met 4,6% toegenomen ten opzichte van vorig jaar, vooral naar Zuid-Afrika, de Filipijnen, Hongkong en Oekraïne. De export van duurdere delen naar Saoedi-Arabië nam toe.

De EU-productie bereikte in het eerste kwartaal een recordhoogte, vooral door de groei in Centraal-Europa (Polen, Hongarije, Roemenië). In Noordwest-Europa daarentegen daalde de productie door de versnelde omschakeling naar welzijnsconcepten.

De importen in de EU stegen vanaf begin dit jaar met 4,5% in vergelijking met een jaar eerder. En na jarenlange daling van het marktaandeel won Brazilië weer terrein van Thailand. De Braziliaanse export naar de EU steeg met 8%, terwijl de Thaise uitvoer daalde.

Door de sterkere euro wordt de export naar derde landen wel lastiger. Daarentegen is een sterkere euro positief voor de import van veevoedergrondstoffen. Dat en doordat de oogstverwachtingen voor tarwe in Europa goed zijn, kan leiden tot een verdere daling van de voerkosten.

De markt voor broedeieren heeft meer tijd nodig om te herstellen van het overaanbod.</p>
<p><em>Foto: Bart Nijs</em>
De markt voor broedeieren heeft meer tijd nodig om te herstellen van het overaanbod.

Foto: Bart Nijs

Overaanbod aan broedeieren

Ondanks de seizoensmatig hogere vraag naar pluimveevlees, is de markt voor broedeieren de afgelopen maanden nauwelijks hersteld. Dit komt met name doordat nog wordt gezocht naar stabiele afzet voor het toegenomen aanbod uit Nederland. Doordat het aantal moederdieren sinds 2013 met 10% steeg, en de binnenlandse behoefte aan broedeieren door de omschakeling naar welzijnsconcepten structureel afnam, moesten er per saldo meer broedeieren worden geëxporteerd. In combinatie met aanhoudende 'valutaire druk' vanuit de exportmarkten en geopolitieke onderwerpen in de belangrijkste afzetmarkten, heeft de broedeimarkt meer tijd nodig om te herstellen van het overaanbod.

Rabobank voorziet door de aanhoudende groei van pluimveevleesproductie in Centraal- en Oost-Europa, wel mogelijkheden voor herstel van evenwicht in vraag en aanbod. De productie van broedeieren wordt in die regio's namelijk veelal vertraagd opgepakt. De bank voorziet een groeiende behoefte aan meer vaste afzetstructuren en indirect de behoefte aan meer ketenregie.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Veel bla bla bij de Rabo. Moet ook want door hun beleid in Oekraine laten ze hun pluimveeleden kreperen. Was er eerst veel bla bla over duurzaamheid nu moeten de kippen langzamer groeien met gevolg een ongunstiger voerconversie. Loshangende stategie dus bij de Rabo.

 • mr X

  De Rabo is niet meer dan een dienstverlener. De pluimveehouder, lees ondernemer, is en blijft verantwoordelijk voor zijn/haar eigen bedrijf. Hij kan vrijwillig kiezen met welke bank, voerleverancier, broederij, enz zaken doet.
  De Rabo signaleert terechte dingen in de markt, voor veel producenten van (bof)vleeskuikens is dat niet aangenaam om te horen. De Nederlandse vleeskuikenhouder krijgt het moeilijk in de exportmarkt. Is trouwens hetzelfde met varkens, melk, enz.
  Marktgericht produceren heeft de toekomst!
  En ik ben het trouwens wel eens dat de Rabo veel bla bla heeft. Het is mijn bank ook niet meer, en dat was ze vroeger wel. Het wordt allemaal veel te afstandelijk en het buitenland heeft meer de voorkeur.

 • mazzel1

  Hein,
  De Rabobank stimuleerde een tiental jaren ook de vleeskuikenhouders om over te schakelen naar scharrel eieren. De toekomst. We weten waar dat toe geleid heeft....

Of registreer je om te kunnen reageren.