<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> PluimveeNieuws

‘Niet-snavelbehandelen is schuldig verzuim’

Hennen moet je ‘ontwapenen’, zegt Vlaamse pluimveehoudersvoorman Wouter Wytynck. Het niet-snavelbehandelen van hennen noemt hij ‘schuldig verzuim’.

Het niet-behandelen van de snavels van leghennen is ‘schuldig verzuim’. Dit zei Wouter Wytynck, secretaris van de sectorvakgroep pluimvee van de Vlaamse belangenbehartiger Boerenbond, donderdag 26 mei tijdens het Pluimvee Symposium Leg.

Snavelbehandeling met infrarood

In België wordt het behandelen van de snavels van leghenkuikens met behulp van infrarood gezien als een welzijnsbehandeling.

“Snavelbehandeling is het ontwapenen van de hennen.” Het wordt toegepast opdat de kippen vrij zijn van ongemak, van pijn, verwonding en ziekte en vrij zijn van angst en stress. Verbieden van snavelbehandeling is volgens Wytynck ‘een probleem creëren waarvan de oplossing al bekend is’.

‘Snavelbehandeling is het ontwapenen van de hennen.’

Bij leghennen liever ‘pacifistisch model’ dan ‘gewapende vrede’

Wytynck bepleitte het ‘pacifistische model’ (IR-snavelbehandeling) boven het risicovolle model van de ‘gewapende vrede’ (ongekapte snavels). Volgens de belangenbehartiger wijst onderzoek uit dat er bij niet-snavel-behandelen grote problemen zijn te verwachten en leert de praktijk dat er grote problemen zijn. Hij becijferde de economische schade van niet-snavelbehandelen in Nederland op zo’n €60.000, gemiddeld per bedrijf.

Beheer
WP Admin