Pluimveehouderij

Nieuws 2784 x bekeken

‘Link Coryza-uitbraak naar hobbykippen’

In ieder geval één uitbraak van Coryza afgelopen maand bij commercieel pluimvee is waarschijnlijk gerelateerd aan een besmetting bij hobbypluimvee. Dat meldt pluimveekoepel Avined in een laatste update van de situatie.

In april werd op vier commerciële pluimveebedrijven infectieuze Coryza, oftewel acute snot, vastgesteld. Bij één van die bedrijven is een mogelijke link met hobbypluimvee geconstateerd. Avined wijst om die reden op het belang om direct en indirect contact tussen commercieel en hobbymatig gehouden pluimvee te vermijden. De organisatie adviseert pluimveehouders en erfbetreders elkaar erop aan te spreken contact tussen hobby- en commercieel gehouden pluimvee uit te sluiten.

Coryza in hobbypluimveehouderij

Volgens Avined wordt aangenomen dat Coryza-infecties en -dragerschap veel voorkomen in de hobbypluimveehouderij, hoewel hier geen cijfers van bekend zijn. Met enige regelmaat wordt een Coryza-infectie aangetoond bij hobbydieren die worden ingestuurd voor sectie naar de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De vier commerciële bedrijven waar Coryza afgelopen maand werd vastgesteld liggen verspreid door het land. Twee uitbraken waren in de regio Ede/Barneveld, één ten zuidwesten van Groningen en de meest recente uitbraak werd in de Limburgse gemeente Peel en Maas geconstateerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.