Pluimveehouderij

Nieuws 4182 x bekeken 4 reactieslaatste update:2 mei 2016

Weer acute snot vastgesteld op pluimveebedrijf

In de Limburgse gemeente Peel en Maas is acute snot, oftewel Coryza, vastgesteld op een pluimveebedrijf. Dat meldt pluimveeorganisatie Avined. Het is de vierde besmetting in een maand tijd.

Avined noemt het opmerkelijk dat deze besmettingen kort na elkaar zijn ontdekt, terwijl tot op heden geen onderling verband is aangetoond. De Gezondheidsdienst voor Dieren doet nader onderzoek naar de uitbraken en kan nog geen uitsluitsel geven of er al dan niet een verband bestaat tussen de vier besmettingen.

Twee andere bedrijven met uitbraken lagen beide in Gelderland, in de regio Ede, Wageningen, Barneveld en een derde besmetting werd op een pluimveebedrijf ten zuidwesten van Groningen geconstateerd. Er kan sprake zijn van toeval, maar ook versleping is niet uit te sluiten, aldus Avined. Bedrijven in de nabijheid van het besmette bedrijf in Limburg worden door de pluimveehouder geïnformeerd.

Avined roept pluimveehouders en erfbetreders op goed aandacht te schenken aan bedrijfshygiëne en kritisch te zijn op stalbezoek, om 'olievlekwerking' te voorkomen.

De laatste regio waar een besmetting is geconstateerd in rood. In het oranje postcodegebied zijn twee bedrijven besmet.

Laatste reacties

 • PoultryPlus

  Jammer van de foto, redactie! Als ik het goed heb zijn geen van de recente gevallen ouderdieren van Vleeskuikens.

 • Beheerder
  Redactie

  De foto is aangepast.

 • bankivahoen

  Gebied 57 is niet Gemeente Peel en Maas. Rode gebied omvat oa Asten-Someren en Deurne. Deze dorpen liggen niet in Limburg. Wie geeft duidelijkheid? Noem gewoon de directe plaats waar het geval zich bevindt , dit ter voorkoming van meerdere uitbraken. Hebben we niets geleerd van de Q-koorts waar men ook veel te lang angstvallig alles deed om juiste locaties te benoemen?

 • Kirsten Graumans

  Bankivahoen: Er is enige overlap, in de gemeente Peel en Maas ligt oa Meijel wat zo te zien ook onder het postcodegebied 57 valt (https://city-map.nl/city/db/000317020002.html?p=57)

Of registreer je om te kunnen reageren.