Pluimveehouderij

Nieuws 2268 x bekeken

Salmonella pullorum bij hobbypluimvee

Op twee locaties in de provincie Gelderland is bij hobbypluimvee besmetting met Salmonella pullorum vastgesteld. Op beide locaties zijn de dieren inmiddels geruimd. Dit meldt pluimveekoepel Avined.

Avined waarschuwt ervoor dat de besmettingen aantonen dat de bacterie nog altijd in Nederland aanwezig is, hoewel deze op Nederlandse vermeerderingsbedrijven al ruim 30 jaar niet is aangetroffen. De organisatie benadrukt daarom dat contacten tussen hobbybedrijven en de commerciële sector voorkomen moeten worden, en wijst op het naleven van hygiënemaatregelen. In 2012 werd de bacterie ook bij hobbypluimvee aangetroffen. De laatste besmetting op een commercieel bedrijf was in 2011, op een leghennenbedrijf in het Overijsselse Rouveen.

Sterfte bij jonge kuikens

Salmonella pullorum veroorzaakt bij jonge kuikens (hoog oplopende) sterfte. Ouderen dieren hebben weinig last van symptomen, maar blijven wel drager en kunnen kuikens besmetten via het ei. Daarom is de bacterieziekte bij vermeerderingsdieren bestrijdingsplichtig.

Of registreer je om te kunnen reageren.