Pluimveehouderij

Nieuws 2040 x bekeken 1 reactie

Nepluvi: denk aan gelijk speelveld bij handelsafspraken

Nepluvi, de brancheorganisatie voor pluimveeverwerkende industrie, heeft in een brief aan premier Rutte gevraagd om bij het bespreken van handelsakkoorden rekening te houden met de eisen waaraan Europese pluimveehouders moeten voldoen.

"Nepluvi is geen tegenstander van vrije handel. Zij vindt wel dat dit alleen kan als er sprake is van gelijke voorwaarden en eisen voor de productie", vindt voorzitter Gert-Jan Oplaat van Nepluvi. "Zo dienen wettelijke eisen waaraan Europese producenten moeten voldoen, ook te gelden voor de producenten in de betreffende derde landen. Dat geldt voor Oekraïne, maar ook als over liberalisering van de handel wordt gesproken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Mercosur-landen."

Vrijhandel moet ook eerlijke handel zijn

De organisatie reageert hiermee op de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Nu een overtuigende meerderheid zich heeft uitgesproken tégen het associatieverdrag met Oekraïne, wil Nepluvi benadrukken dat vrijhandel ook eerlijke handel moet zijn. De organisatie wijst op de grote verschillen in wetgeving en productiewijzen tussen de Europese Unie en Oekraïne. Vrijhandel zonder afstemming van de productiemethoden leidt daardoor onmiddellijk tot een ongelijk speelveld, aldus Nepluvi.

Eén reactie

  • ep

    Even een correctie. 20% van de nederlanders heeft tegen gestemd. De rest was voor of had geen mening.

Of registreer je om te kunnen reageren.