<em>Foto: Peter Roek</em> PluimveeNieuws

Extra controle op antibioticagebruik pluimvee

Pluimveekoepel Avined heeft een nieuw programma gelanceerd voor zelfcontrole op het antibioticagebruik in de pluimveehouderij.

De Nederlandse regelgeving voor zelfcontrole op residuen van kritische stoffen is sinds vorig jaar aangescherpt, waardoor het voor veehouders verplicht wordt zelfcontrole uit te voeren.

Op korte termijn zal inspectiedienst NVWA hierop gaan handhaven, stelt Avined. Door deel te nemen aan het nieuwe programma kunnen pluimveehouders in de vleeskolom voldoen aan deze verplichting. IKB Kip-deelnemers zijn vanaf 1 mei 2016 verplicht om deel te nemen aan het zelfcontroleprogramma van Avined. Eerder vond praktische controle plaats bij slachterijen, waarbij werd getest op de aanwezigheid van residuen in het vlees. Nu zal ook gecontroleerd worden op pluimveebedrijven bij de dieren zelf.

Illegaal antibioticagebruik aantonen

Op deze manier kan gecontroleerd worden of er geen middelen buiten alle registratie om gebruikt worden, licht Avined-beleidsmedewerker Erik de Jonge toe. “Het antibioticagebruik daalt. Naar mate die daling groter wordt, is de kans op ‘non compliance’ groter. Daar moet je rekening mee houden,” zegt De Jonge. Een andere aanleiding om nu de borging aan te scherpen is dat Rikilt Wageningen UR eind vorig jaar een testmethode heeft ontwikkeld waarbij illegaal antibioticagebruik via kippenveren nauwkeurig kan worden aangetoond.

Steekproef bij 10% bedrijven

Voor deelname aan het programma kunnen pluimveehouders in de vleessector zich aanmelden via ‘Mijn Avined‘. Dat kost €205 per kipnummer voor niet IKB-deelnemers, en €115 per kipnummer dat deelneemt aan IKB Kip. Na het digitaal aanmelden, wordt door Avined steekproefsgewijs en risicogericht controles uitgevoerd bij circa 10% van de deelnemende bedrijven, waarbij veer- en mestmonsters worden genomen. Die worden geanalyseerd op de aanwezigheid van antibiotica, waarna de resultaten naast de centrale registratie van antibiotica van dierenartsen wordt gelegd.

NVWA kan boetes uitdelen

Wanneer de registratie niet overeenkomt met de aangetroffen antibiotica, wordt de pluimveehouder gevraagd aan te tonen dat de dierenarts dit antibioticum geleverd heeft. Als dit inderdaad zo is, betreft het een registratiefout van de dierenarts. Kan een pluimveehouder dit niet aantonen, dan wordt dit gemeld bij de NVWA. Die kan bestuurlijke boetes opleggen aan pluimveebedrijven die in overtreding zijn. Daarnaast kan de NVWA boetes gaan opleggen aan bedrijven die niet aan zelfcontrole doen, zo meldt Avined.

Beheer
WP Admin