Pluimveehouderij

Nieuws 3554 x bekeken 5 reacties

Extra controle op antibioticagebruik pluimvee

Pluimveekoepel Avined heeft een nieuw programma gelanceerd voor zelfcontrole op het antibioticagebruik in de pluimveehouderij.

De Nederlandse regelgeving voor zelfcontrole op residuen van kritische stoffen is sinds vorig jaar aangescherpt, waardoor het voor veehouders verplicht wordt zelfcontrole uit te voeren.

Op korte termijn zal inspectiedienst NVWA hierop gaan handhaven, stelt Avined. Door deel te nemen aan het nieuwe programma kunnen pluimveehouders in de vleeskolom voldoen aan deze verplichting. IKB Kip-deelnemers zijn vanaf 1 mei 2016 verplicht om deel te nemen aan het zelfcontroleprogramma van Avined. Eerder vond praktische controle plaats bij slachterijen, waarbij werd getest op de aanwezigheid van residuen in het vlees. Nu zal ook gecontroleerd worden op pluimveebedrijven bij de dieren zelf.

Illegaal antibioticagebruik aantonen

Op deze manier kan gecontroleerd worden of er geen middelen buiten alle registratie om gebruikt worden, licht Avined-beleidsmedewerker Erik de Jonge toe. "Het antibioticagebruik daalt. Naar mate die daling groter wordt, is de kans op 'non compliance' groter. Daar moet je rekening mee houden," zegt De Jonge. Een andere aanleiding om nu de borging aan te scherpen is dat Rikilt Wageningen UR eind vorig jaar een testmethode heeft ontwikkeld waarbij illegaal antibioticagebruik via kippenveren nauwkeurig kan worden aangetoond.

Steekproef bij 10% bedrijven

Voor deelname aan het programma kunnen pluimveehouders in de vleessector zich aanmelden via 'Mijn Avined'. Dat kost €205 per kipnummer voor niet IKB-deelnemers, en €115 per kipnummer dat deelneemt aan IKB Kip. Na het digitaal aanmelden, wordt door Avined steekproefsgewijs en risicogericht controles uitgevoerd bij circa 10% van de deelnemende bedrijven, waarbij veer- en mestmonsters worden genomen. Die worden geanalyseerd op de aanwezigheid van antibiotica, waarna de resultaten naast de centrale registratie van antibiotica van dierenartsen wordt gelegd.

NVWA kan boetes uitdelen

Wanneer de registratie niet overeenkomt met de aangetroffen antibiotica, wordt de pluimveehouder gevraagd aan te tonen dat de dierenarts dit antibioticum geleverd heeft. Als dit inderdaad zo is, betreft het een registratiefout van de dierenarts. Kan een pluimveehouder dit niet aantonen, dan wordt dit gemeld bij de NVWA. Die kan bestuurlijke boetes opleggen aan pluimveebedrijven die in overtreding zijn. Daarnaast kan de NVWA boetes gaan opleggen aan bedrijven die niet aan zelfcontrole doen, zo meldt Avined.

Laatste reacties

 • fietskip

  En wie gaat de import net zo hard controleren overheid?
  En wie zorgt er voor dat dit in heel Europa gegarandeerd gebeurd?

 • steen1

  Rikilt is een ordinair commercieel bedrijf. Zij ontwikkelen testen welke dusdanig statische formules bevatten dat het meer op een chaos theorie lijkt. Deze testen tonen in werkelijkheid niet veel aan. Maar levert flink geld op. Vraag mij af of Rikilt hierop gecontroleerd wordt. En wat doen wij met vals positieven? Welke pluimveehouder en/ of bedrijf doet in de huidige tijd nog illegale antibiotica? Volgens mij gaat men iets zoeken wat er niet is.

 • jehanvankroaks

  Avined, is toch in het leven geroepen om datgene te doen wat echt nodig is voor pluimvee houdend Nederland ?

  Prima dat Avined controleert op wat in Nederland wordt geproduceerd.
  Wel erg jammer dat Avined diezelfde eisen dan weer NIET stelt aan pluimveeproducten die in Nederland wel worden geconsumeerd maar hier niet worden geproduceerd.

  Dan heeft Avined geen meerwaarde voor ons als pluimveehouders, dan is Avined alleen maar een willoos instrument van de Nederlandse overheid........

 • fietskip

  Misschien een idee, De overheid wil dat we ons onderwerpen aan een zelfcontrole systeem. Dan moeten we de overheid ook laten garanderen dat heel Europa en alle andere pluimveeproducten ook hetzelfde zijn gecontroleerd. Dit dus ook contractueel vastleggen met een boeteclausule voor de overheid. Doet de overheid dit niet hoeven wij ook niet te voldoen aan het zelfcontrole systeem. Daar kan Avined dan mooi voor zorgen. Laat maar eens zien Avined voor wie je werkt.

 • mathijvissers1

  Hoe krom kan het zijn ! We kunnen ons aanmelden ( klinkt vrijwillig ) maar doen we het niet dan krijgen we een boete opgelegd !! ( klinkt niet echt vrijwillig )

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.