Pluimveehouderij

Nieuws 2598 x bekeken 5 reacties

Weinig vertrouwen in houden van hennen met hele snavels

Pluimveehouders en erfbetreders hebben er weinig vertrouwen in dat het houden van hennen zonder snavelbehandeling zonder grote problemen kan. Dit bleek dinsdagmiddag tijdens de LIV, tijdens een bijeenkomst over het houden van hennen zonder snavelbehandeling.

Toen Jan Vroegindeweij, voorzitter van de Stuurgroep Ingrepen, de ongeveer 80 aanwezigen (pluimveehouders en voorlichters/adviseurs uit Nederland en België) vroeg 'wie van u denkt dat het zonder grote problemen kan om hennen zonder snavelbehandeling te houden?' ging er slechts een enkele vinger schuchter omhoog. Op de vraag 'wie van u denkt dat hennen houden zonder snavelbehandeling in meerderheid zonder grote problemen gaat?' reageerde ongeveer een derde van de aanwezigen positief.

De reacties zijn niet representatief, maar wel indicatief voor de verwachting van de pluimveepraktijk over het houden van hennen met intacte snavels. Dit wordt door velen gezien als een van de grootste uitdagingen waar de legpluimveehouderij de komende jaren voor komt te staan.

Brede Praktijkmonitoring

Stuurgroepvoorzitter Vroegindeweij greep de gelegenheid aan om de Brede Praktijkmonitoring onder de aandacht te brengen. Uit de resultaten van die praktijkmonitoring moet blijken of hennen houden zonder snavelbehandeling kan en welke factoren een rol spelen om dat met de grootste kans op succes te kunnen doen.

De uitkomsten van de Brede Praktijkmonitoring worden ook gebruikt voor de evaluatie volgend jaar, vooruitlopend op het aangekondigde wettelijk verbod op snavelbehandeling bij leghennen per 1 september 2018.

Te weinig aanmeldingen voor monitoring

Vooralsnog zijn maar enkele tientallen koppels (opfok- en leghennen) voor de monitoring aangemeld. Te weinig om voldoende representatieve resultaten te krijgen waaruit betrouwbare conclusies te trekken zijn. Daarvoor zijn zo'n 200 koppels nodig, waarvan de helft ook in de opfok is gevolgd.

Nu al worden koppels hennen zonder snavelbehandeling opgezet, omdat vanuit retail en eierhandel wordt gevraagd naar eieren van niet-snavelbehandelde hennen. Vroegindeweij zei dat het hem niet zou verbazen als over een half jaar meer dan de helft van de koppels onbehandelde snavels heeft.

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Het is een prestige kwestie, het gaat niet om dierwelzijn. Men wil de pluimveehouder op het hakblok leggen. Elk dood gepikte kip moet doorberekend worden in de eierprijs.

 • b.brink1

  Nee natuurlijk niet. Dit was van te voren bekend. Maar wanneer er mensen zijn die het besluit nemen geen verstand van deze wereld hebben, zullen er dus nog veel idiote regels bij komen. De snavelbehandeling was juist ingevoerd om het dierwelzijn. Net als onze kinderen laten inenten voor een beter leven later. "Wij" als mensheid zijn het spoor volledig bijster.

 • crisismanager

  net als in de batterij discussie vertekt het tegenwoord in nederland vanuit de sector weer veel te laat.alles is geregeld ,de wet is er door en nou gaat iedereen zeggen dat het niet goed gaat komen.als pluimveehouder kun je bitter weinig doen, maar er zijn er toch maar zat organisaties die dichter bij de hoge heren staan.en inderdaad het komt ook niet goed.als je dan hoort dat er gefokt gaat worden op een rustigere hen,maar dat je wel rekening moet houden met meer dan 2% buitennesteieren.om dan nog maar steeds te zwijgen van het bloedbad in de stal.als we dan naar dieren welzijn gaan kijken gaan ze in het kleine kooitje als gelukkigste uit de bus komen.in engeland hebben ze de wet al uitgesteld omdat ze gewoon na testen en resultaten totaal niet weten hoe ze dit op een fatsoenlijke manier moeten beginnen, maar in nederland zal wakker dier het wel effe komen uitleggen hoe we het moeten doen.waarschijnlijk met een flatscreentje voor elke 20 kippetjes met elks hun lievelingsprogramma zodat er niet gevochten word in de stal

 • l coumans

  Wel een beetje onnozel de bovenstaande reacties leer gewoon kippen houden, of stop ermee en ga iets leuks doen.

 • crisismanager

  ja we hebben het wel over meer dan 50 000 kippen bijvoorbeeld ,en geen 2000 bio kippetjes natuurlijk meneer coumans.was al bang voor deze reacties.denk dat de laatste reactie hierboven wel de onnozelste uit het rijtje is

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.