<em>Foto: Mark Pasveer</em> PluimveeNieuws

Voorziening generieke afroming productierechten

Een voorziening voor generieke afroming van productierechten voor varkens en pluimvee wordt opgenomen in het voorstel tot wijziging van de Meststoffenwet. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in antwoord op vragen van de ChristenUnie over de consequenties bij groei van de fosfaatproductie van deze sectoren.

Of er sprake is van overschrijding van het sectorplafond voor fosfaatproductie in deze sectoren moet blijken uit de definitieve mestproductiecijfers van statistiekbureau CBS, die in juni worden verwacht. Om tijdig en adequaat sturing op de fosfaatproductie in de varkens- en pluimveehouderij mogelijk te maken, wordt in het voorstel tot wijziging van de Meststoffenwet (waarmee het stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij wordt geïntroduceerd) een voorziening opgenomen van generieke afroming, zo schrijft Van Dam.

Pluimveesector mogelijk boven plafond

Uit voorlopige cijfers die het CBS in januari publiceerde, bleek dat zowel de melkvee- als pluimveehouderij meer fosfaat produceerden dan het tussen de sectoren afgesproken plafond. De pluimveesector produceerde volgens deze cijfers in 2015 28,9 miljoen kilo fosfaat, 1,5 miljoen kilo meer dan in 2002. In de voorlopige berekening wordt gerekend met mestproductienormen over 2014.

In juni volgt de definitieve berekening, waarin de normen over 2015 worden opgenomen. Bij een eventuele korting zal rekening worden gehouden met de relatieve bijdrage van onderscheiden sectoren aan de overschrijding van het nationale plafond, meldt Van Dam verder in zijn brief.

Beheer
WP Admin