Pluimveehouderij

Nieuws 3413 x bekeken

Uitloop-ei verliest status bij preventief overkappen uitloop

De Europese Commissie staat niet toe dat pluimveehouders de uitloop van hun dieren langdurig overkappen om insleep met vogelgriep te voorkomen.

Als pluimveehouders dit doen kunnen ze hun status van vrije uitloop-eieren verliezen. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierziekten. Het tijdelijk ophokken of afschermen van de dieren bij een uitbraak van vogelgriep is wel toegestaan, waarbij de eieren nog wel als de (duurdere) vrije uitloop-eieren verkocht mogen worden.

Preventie tegen vogelgriep is in de eerste plaats de verantwoording van de pluimveehouder zelf, zegt Van Dam in reactie op de vraag van VVD en CDA welke extra preventieve maatregelen de overheid neemt om besmetting met vogelgriep te voorkomen.

Overkappen niet toegestaan

Van Dam is in overleg geweest met de Europese Commissie over het afschermen van de uitloop, maar heeft bot gevangen. "De Europese Commissie wil ook niet in overweging nemen om overkappen toe te staan zonder statusverlies van de bedrijven", aldus Van Dam. Het spannen van netten mag wel. "Daar is zelfs een subsidieregeling voor geweest, maar daar was geen belangstelling voor", aldus Van Dam.

Met het oog op preventie tegen vogelgriep doet de Nederlandse overheid aan monitoring van pluimveebedrijven en wilde vogels. Voor de zomer verwacht Van Dam met een nieuw draaiboek over de bestrijding van vogelgriep te komen.

Grenzen niet sluiten

In reactie op vragen van Geurts (CDA) zei Van Dam dat België tijdens de uitbraak van vogelgriep in Nederland vorig jaar de grens niet had mogen sluiten. Hier is België door de Europese Commissie en door Nederland op aangesproken met als doel dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.