<em>Foto: Ton Kastermans</em> PluimveeNieuws

PvdA, PvdD en SP: actie tegen misstanden hennen

PvdA en oppositiepartijen SP en PvdD vinden dat Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, maatregelen moet nemen om misstanden bij het vangen en transporteren van uitgelegde leghennen te voorkomen.

Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA), Henk van Gerven (SP) en Marianne Thieme (PvdD) hebben schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van publicaties over de manier waarop de leghennen worden gevangen en getransporteerd.

Marge 0,5% dode hennen onacceptabel

De Partij voor de Dieren vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit veel strenger moet zijn bij de controles. Volgens Thieme is het onacceptabel dat de NVWA een marge hanteert van maximaal 0,5% dood aangekomen slachthennen op het slachthuis. Bovendien vindt de PvdD dat transporten moeten worden stopgezet, waarbij dieren 12 uur zonder drinkwater worden vervoerd naar het slachthuis.

Dierenwelzijnscursus voor vangploeg

SP’er Van Gerven wil dat vangploegen een dierenwelzijnscursus moeten volgen en dat er bij het vangen wordt geïnspecteerd. Daarvoor moet desnoods extra budget bij de NVWA worden vrijgemaakt. Van Dekken (PvdA) vraagt de staatssecretaris om uitleg over inspecties en controles bij vangst en transport van de kippen. Van Dekken vindt dat er strenger wordt opgetreden tegen misstanden.

Beheer
WP Admin