Pluimveehouderij

Nieuws 1379 x bekeken laatste update:11 mrt 2016

Oekraïne herpakt eierproductie

Pluimveehouders in Oekraïne gaan 18,5 miljard eieren produceren in 2016, blijkt uit cijfers van de Bond van Pluimveehouders in Oekraïne (UPFU). Dat is 10% meer dan de in 2015 geproduceerde eieren in Oekraïne.

In 2015 was er een productiedaling van 14,3% naar 16,8 miljard eieren. De voorspelde productiestijging in 2016 wordt vooral toegewezen aan de groei van een aantal grote bedrijven, zoals Avangard, Ovostar Union en InterZaporozhie, zegt Sergei Karpenko, voorzitter van UPFU. De grote industriële pluimveebedrijven, die ongeveer 80% van de eieren in Oekraïne produceren, hadden veel last van de militaire onrust in het land en de door Rusland geannexeerde gebieden.

Chinese markt veroveren

Vorig jaar exporteerde Oekraïne ongeveer 1 miljard eieren. Dit jaar wordt volop ingezet om de Chinese markt te veroveren, aldus Karpenko die ook aangeeft dat de markt naar China moeilijk is te voorspellen. Zo heeft Israël begin 2016 de grenzen voor Oekraïnse eieren gesloten, wegens een Salmonella Enteritidis-besmetting. Ondanks dit incident gaan de pluimveebedrijven de komende jaren volop inzetten op het verder ontwikkelen van de export van pluimveevlees. Ovostar Union, qua omvang het derde pluimveebedrijf binnen Europa, wil in 2016 1,45 miljard eieren produceren, 21% meer dan in 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.