Pluimveehouderij

Nieuws 2252 x bekeken

iStep komt met een marktinformatiesysteem voor eieren

Het nieuwe marktinformatiesysteem moet leghennenhouders, leden van iStep, inzicht geven in de ontwikkeling van de omvang van de leghennenstapel in Nederland.

Het wordt ingedeeld per soort hen en huisvestingssysteem, en daarmee in de toekomstige omvang van de productie van eieren. Het marktinformatiesysteem is gebaseerd op informatie die deelnemers/leden verstrekken over bestellingen van hennen, zoals aantal dierplaatsen, opzetdatum, huisvestingssysteem (scharrel, vrije uitloop, biologisch, kolonie) of eikleur. iStep introduceert dit marktinformatiesysteem deze week tijdens de LIV in Venray. De vereniging heeft daar een gezamenlijke stand met Stichting Blij met een Ei en de LLTB. Het marktinformatiesysteem zit nu nog in de testfase en gaat naar verwachting over enkele weken live.

In iStep, wat staat voor Informatiesysteem Transparante Eierprijzen, worden sinds september 2014 anoniem eierprijzen vergeleken. Legpluimveehouders/leden brengen die informatie, afspraken over de eierprijs met hun eierhandelaar, in de online database in. Leden zijn de enigen die de informatie kunnen inzien. De informatie uit iStep geeft die pluimveehouders een betere onderhandelingspositie met hun afnemer/eierhandelaar.

Informatiesystemen

Het marktinformatiesysteem, in december voorgelegd aan de leden, is een aanvulling op het eierprijsinformatiesysteem. Het geeft inzicht in de te verwachten omvang van de eierproductie per kleur en productiewijze van eieren. Pluimveehouders kunnen daar rekening mee houden met hun eigen opzetten van jonge hennen en daar naar inzicht mogelijk wat inschuiven.
iStep telt tegen de 160 leden, die met elkaar 11 miljoen leghennen hebben; pakweg een derde van de Nederlandse legpluimveestapel.

Of registreer je om te kunnen reageren.