Pluimveehouderij

Nieuws 1839 x bekeken

Vlaamse pluimveebedrijven op kosten gejaagd

De Vlaamse overheid wil de kosten van de controles op handelsnormen overhevelen naar controle-instellingen. Dit gaat de vleeskuikensector €20.000 tot €50.000 extra kosten.

Vlaanderen kent twee selectiebedrijven, 25 broeierijen en 117 vermeerderingsbedrijven; zij betreuren de extra kosten.

Onafhankelijke instellingen

Het gaat bijvoorbeeld om normen over het stempelen van broedeieren, de verpakking van kuikens, de registratie van gegevens door de broederij. Nu wordt dit gecontroleerd door ambtenaren van het Departement Landbouw en Visserij, of uitbesteed via een overheidsopdracht. De Vlaamse overheid stelt voor om deze controles te laten uitvoeren door onafhankelijke controle-instellingen (OCI's) die door de overheid erkend zijn.

Aparte controle kost minstens €250

Volgens de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) bedraagt de extra kosten bij een aparte controle door een OCI minstens €250 exclusief btw. Door de controle op de handelsnormen te laten samenvallen met de controle op het lastenboek Belplume zal dit dalen met naar schatting €100 tot €150. "Het grootste deel (88%) van de vermeerderingsbedrijven neemt vrijwillig deel aan het Belplume-lastenboek. Die bedrijven zouden kunnen kiezen voor een gecombineerde controle", weten ze bij de SALV.

Of registreer je om te kunnen reageren.