Pluimveehouderij

Nieuws 2181 x bekeken 1 reactielaatste update:26 feb 2016

Uitgaan van kuikentemperatuur

Niet uitgaan van de staltemperatuur die de display weergeeft, maar kuikens meten en bekijken is van belang voor het optimale stalklimaat voor vleeskuikens. Daarover vertelde zoötechnicus Henk Rodenboog, tijdens een studieavond voor vleeskuikenhouders in Gilze, georganiseerd door Dierenartsen Midden Brabant en Pluimveedierenartsenpraktijk West Nederland.

Rodenboog waarschuwde dat de gemeten temperatuur in de stal niet overeen hoeft te komen met de temperatuur die de kuikens ervaren. De optimale kuikentemperatuur ligt tussen de 40,5 en 41 graden Celsius, afhankelijk van ras, leeftijd en of de kuikens in rust verkeren of actief zijn. Zowel het daadwerkelijk meten van de kuikentemperatuur als het bestuderen van kuikengedrag, geven daar een goede indicatie over. De gevoelstemperatuur voor kuikens kan onder andere afwijken door de luchtsnelheid.

Voorzichtig met hoge luchtsnelheden

"Wees heel voorzichtig met hoge luchtsnelheden bij jonge kuikens", waarschuwde Rodenboog. Hij toonde hoe luchtsnelheid een groter verschil maakt bij hogere temperaturen. Bij jonge kuikens kan het verhogen van de luchtsnelheid op dierniveau met een meter per seconde leiden tot een lagere gevoelstemperatuur van 8 graden. Bij volwassen kuikens 3 graden.

Ideale temperaturen

Ideale temperaturen bij het opstarten zijn volgens hem een vloertemperatuur van rond de 28 graden Celsius, het strooisel op 30 graden en de ruimtetemperatuur rond de 32 graden.

Bij een te lage lichaamstemperatuur werken enzymen in de kuikens niet goed, waardoor voedingstoffen slecht worden opgenomen. Bij te hoge temperaturen kunnen enzymen kapot gaan. "Onbewust kuikens doodknuffelen, ik denk dat we daar vanaf moeten", zei Rodenboog, met daarbij de kanttekening wel goed te kijken naar de oorzaak van een te hoge temperatuur, in geval van bijvoorbeeld een infectie.

Eén reactie

  • R. B.

    Dat jullie nu pas met dit onderwerp komen wij lopen al 2 jaar met onze thermometer door de stal om de temperatuur van de kuikens te meten en hier de warmte vraag aan af te lezen. Nagenoeg geen kreupele kuikens meer.
    Kuikens ogen ook gezonder en vitaler.
    Jammer voor de mensen met de probiotica dit is goedkoop thermometer € 7,50 je verslijt er ongeveer 1 a 2 per jaar.
    reken zelf uw voordeel uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.