Vleeskuikens van het trager groeiende Hubbard-ras. Foto: Diederik van der Laan PluimveeNieuws

Tweederde van kippenvlees is duurzaam

Het aantal vleeskuikens dat wekelijks wordt geslacht voor het tussensegment stijgt dit jaar naar 1,3 miljoen dieren. Dat betekent dat tussen de 45% en 50% van al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten ligt, voldoet aan de richtlijnen van de Kip van morgen.

Het aantal scharrelvleeskuikens dat wekelijks wordt geslacht voor de retail neemt in 2016 toe tot 0,5 miljoen. Het volume scharrelvlees groeide afgelopen jaren. In 2013 zat het aantal verwerkte kippen in dit segment op 300.000 per week. Scharrel en Kip van morgen vertegenwoordigen dit jaar dus samen zo’n tweederde van het pluimveevlees in de supermarkt.

Trager groeiende kip

Dat vertelde Henri Bel woensdagavond, tijdens een thema-avond van Pig business. Bel is technisch, commercieel manager van fokkerijbedrijf Hubbard. Hubbard staat aan de basis van pluimveevleesketens met trager groeiende kip.

Scharrelvleeskuikens hebben het Beter Leven-predicaat met 1 ster van de Dierenbescherming. Daglicht in de stal en een overdekte uitloop zijn voorwaarden voor productie met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

In 2018 mogelijk geen gangbare kip meer in winkel

De supermarkten hebben afgesproken uiterlijk in 2020 alleen nog duurzaam pluimveevlees te verkopen. De verduurzaming gaat snel. Het zal Bel niet verbazen als in 2018 geen gangbaar pluimveevlees meer in de supermarkten ligt.

Hubbard stemt de fokkerij van moederdieren af met ketenpartners. Het bedrijf wil voorkomen dat overproductie ontstaat van trager groeiende kippen en prijsdruk ontstaat. Vierkantsverwaarding is ook een aandachtspunt in de keten. Er zit meer pootvlees aan een kip dan borstfilet, legt Bel uit. Daarom wordt pootvlees ontbeend en verkocht als kippendijfilet.

Beheer
WP Admin