Pluimveehouderij

Nieuws 1437 x bekeken

Rabobank: gedaalde marge pluimveevleessector herstelt in de lente

De Rabobank is voorzichtig optimistisch over de pluimveessector in het vandaag verschenen kwartaalbericht Pluimveevlees, ondanks een slecht laatste kwartaal 2015. De sector is het jaar teleurstellend begonnen, met lagere marges.

Oorzaak hiervan was de snel groeiende productiecapaciteit in Oost-Europese landen, waardoor vraag en aanbod uit balans raakten, stelt de bank. Gevolg is een prijsdaling van 15% in het vierde kwartaal van afgelopen jaar. Omdat de voerprijzen in die periode wel stabiel bleven, kwamen de marges niet verder dan rond het break-even punt. In de loop van het voorjaar ligt er wel herstel in het verschiet, verwacht de Rabobank.

'2016 zal geen topjaar worden'

"In de lente en de zomer is er meestal een grotere vraag naar pluimveevlees dan in de winter. Daar komt bij dat de aanbodgroei weer af lijkt te nemen in de belangrijkste producerende regio's", zegt Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimvee bij de Rabobank, in een reactie op de cijfers. "In de voorbije maanden was varkensvlees ook erg goedkoop, waardoor het een alternatief voor kip werd. De Rabobank verwacht dat de prijzen voor varkensvlees in de loop van 2016 licht zullen stijgen, wat de vraag naar kip ten goede zal komen. Maar alles bij elkaar zal 2016 geen topjaar worden."

Meer import dan export

Tot november 2015 werd er 1,4% meer pluimveevlees geïmporteerd in de EU, wat een nog groter overaanbod opleverde. Deze extra importen waren vooral afkomstig uit Thailand en Oekraïne. Daarentegen werd 1,8% minder pluimveevlees vanuit de EU geëxporteerd in de periode tot november 2015.

Kwaliteitsproduct is goede kans voor sector

Voor de puimveesector ligt er een goede kans in het leveren van kwaliteitsproducten, stelt de bank in het kwartaalbericht. Nu enkele grote retailers zoals Jumbo en Albert Heijn dit voorjaar volledig overschakelen naar pluimveevlees uit concepten waarbij zij meer letten op onderscheidend vermogen van producten, bijvoorbeeld door verbetering van dierenwelzijn en lagere inzet van antibiotica, komen er kansen voor de sector, denkt de Rabobank.

Of registreer je om te kunnen reageren.