Pluimveehouderij

Nieuws 2220 x bekeken 3 reacties

Praktijkmonitoring hele snavels twijfelachtig

Legpluimveebestuurders maken zich zorgen over het doorgaan van de brede praktijkmonitoring van koppels leghennen met onbehandelde snavels. Daarvoor zijn nu 20 tot 25 koppels leghennen en 10 tot 15 opfokkoppels aangemeld. Het streven is van 200 legkoppels gegevens te verzamelen, waarbij het ideaal is om 100 opfokkoppels ook in de legperiode te volgen.

Het doel van de monitor is vastleggen hoe koppels leghennen zonder snavelbehandeling het doen in de praktijk en handvatten aan te reiken waar kansrijke oplossingen liggen voor het houden van zulke hennen. Als vergelijking mogen ook koppels leghennen waarvan de snavels zijn behandeld meedoen aan de monitoring.

Nieuw protocol

Voor de monitoring is een protocol opgesteld. Gegevens verzamelen kost ongeveer 2 uur per koppel, plus in invoeren van de data door een erfbetreder. Wageningen UR verwerkt de gegevens. De resultaten van de brede praktijkmonitoring – die ook gebeurt in de vermeerderingssector en daar voldoende aanmeldingen heeft – zullen in 2017 worden gebruikt voor de evaluatie van het houden van hennen zonder snavelbehandeling, voorlopend op het wettelijk verbod op snavelbehandelen dat op 1 september 2018 ingaat.

Stuurgroep Ingrepen

Het bestuur van de NOP-kring leghennenhouders gaat bij de Stuurgroep Ingrepen erop aandringen dat de praktijkmonitoring doorgaat. Deze Stuurgroep komt op 10 maart bij elkaar en zal dan moeten beslissen over het vervolg van de brede praktijkmonitoring voor de leghennen. De Stuurgroep vindt dat er minimaal 100 aanmeldingen moeten zijn voor voldoende data en om er een betrouwbare analyse van te maken.

Laatste reacties

 • Roy Tomesen

  Mosterd na de maaltijd! De markt bepaald! Onbehandelde snavels niet meer tegen te houden

 • pluimveehouden

  Dat klopt Roy.Maar als de markt het bepaalt en betaald. , heb ik er geen moeite mee.
  Maar als het wetgeving is in onze kikkerlandje. ,heb ik er wel moeite mee .Wie betaald dan de meerkosten voor de export eieren . Wie betaald dan de meerkosten voor de industrie eieren .
  Laat het aub verantwoord gebeuren . Dat kan alleen Door de markt gestuurd worden en bepaald consument de meer waarde en niet enkele hardroepende activisten.

 • Barneveldsei

  Wordt tijd voor webcams in pluimvee stallen, zodat de consument kan zien hoe een kip met hele snavel een andere kip de darmen er uit trekt.
  Begin het een beetje zat te worden. In een stadion mag je ook niet met een mes naar binnen. Waarom in een stal wel?

Of registreer je om te kunnen reageren.